Naleśniki z grillowanymi warzywami i kiełkami brokułu
Kategoria: II śniadanie/obiad

Czas: 30 min
Ilość porcji: 2 (ok. 4 naleśniki)
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegetariańskie, bez nabiału/laktozy

SKŁADNIKI

Naleśniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 1 opakowanie kiełków brokułu
  • zioła prowansalskie Bolinero
  • oliwa z oliwek La Carezza
  • odrobina soli

0717-nalesniki-z-grillowanymi-warzywami.jpg

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsyp obie mąki, dodaj sól, wlej mleko i olej kokosowy oraz wbij jajka. Wymieszaj za pomocą trzepaczki lub ubij delikatnie mikserem.

Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki wylewając cienką warstwę ciasta. Na patelni możesz rozgrzać dodatkowo odrobinę oleju kokosowego, jeśli ciasto będzie przywierać. Pamiętaj, aby przed smażeniem każdego naleśnika dokładnie wymieszać ciasto.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, cebulę obierz. Wszystkie warzywa umyj i pokrój według uznania, np. cukinię i cebulę w plastry, a paprykę na nieduże kawałki. Warzywa wymieszaj z odrobiną oliwy, ziołami prowansalskimi i solą. Następnie ułóż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym i przypiecz z obu stron.

Naleśniki wypełnij warzywnym farszem i kiełkami i zawiń jak tortillę. Możesz dodatkowo podawać je z sosem z jogurtu naturalnego i czosnku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO