Krem z pieczonych pomidorów z prażoną ciecierzycą
Kategoria: obiad

Ilość porcji: 4
Czas: 1 h
Dodatkowe informacje: wegańskie, wegetariańskie, bez cukru, bezglutenowe

SKŁADNIKI

Zupa krem

  • 1200 g pomidorów TOP mix (3 opakowania)
  • 4 łyżki śmietany 18% Miletto
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty
  • kilka listków zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek La Carezza
  • sól, pieprz do smaku

 Prażona ciecierzyca

  • 400 g ekologicznej ciecierzycy EkoWital
  • ½ łyżeczki rozmarynu Bolinero
  • ½ łyżeczki tymianku Bolinero
  • ½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka oleju kokosowego

Krem_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Zupa krem

Umyte i wysuszone pomidory poprzekrawaj wzdłuż na połówki, a następnie wstaw do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu polej oliwą z oliwek, posyp solą oraz pieprzem i wrzuć kilka posiekanych listków bazylii oraz pokrojone w mniejsze kawałki ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 20-25 minut. Następnie przesyp do kielicha blendera, dodaj pozostałą bazylię i zmiksuj na gładki krem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy krem przetrzyj przez sito. Następnie przełóż na talerze i podawaj z łyżką śmietany, prażoną ciecierzycą i świeżymi ziołami.

 Prażona ciecierzyca

Ciecierzycę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i olejem kokosowym. Przesyp do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC (najlepiej 20 minut przed pomidorami). Piecz przez około 40-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się chrupiąca.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO