Krem z młodej marchwi z soczewicą
Kategoria: obiad

Ilość porcji: 4-6
Czas: 50 min
Dodatkowe informacje: bez cukru, wegetariańskie, bezglutenowe, bez nabiału

SKŁADNIKI

  • pęczek marchwi (około 6 sztuk)
  • cebula
  • por (jasna część)
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 l wody
  • 2 listki laurowe Bolinero
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry Bolinero
  • ½ łyżeczki cynamonu Bolinero
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki Bolinero
  • 1 kostka bulionu ekologicznego z warzyw
  • 100 ml mleka kokosowego
  • świeże zioła (do podania)

Krem_z_marchwi_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Marchew umyj i pokrój na cząstki. Cebulę obierz i przekrój na pół. Jedną połówkę opal nad gazem, aż stanie się czarna. Warzywa (wraz z porem) przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj listki laurowe i posól. Gotuj na małym ogniu, aż staną się miękkie. Następnie wsyp soczewicę i gotuj kolejne 10-15 minut. Kolejno wrzuć kostkę bulionu i poczekaj, aż się rozpuści. Zawartość garnka zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj wszystkie przyprawy i wlej mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj i podawaj
z odrobiną mleka kokosowego i świeżymi ziołami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO