Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Kategoria: obiad

Czas: 30 min + 2 h oczekiwania
Ilość porcji: 4 porcje
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie

SKŁADNIKI

  • 6 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 puszka mleka kokosowego BIO
  • 500 ml warzywnego bulionu
  • sól do smaku

DODATKOWO

  • posiekana natka pietruszki
  • nasiona słonecznika

Krem_z_buraków_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Buraki umyj, osusz, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do pierkarnika nagrzanego do 220°C na około 2 godziny (aż buraki będą miękkie). Następnie odstaw do przestudzenia, zdejmij folię i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka.
Wlej gorący bulion oraz ¾ zawartości wcześniej wstrząśniętego mleczka kokosowego. Wrzuć drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty na tarce czosnek i imbir.
Następnie zawartość garnka zmiksuj blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby zupa okazała się za gęsta, dolej więcej bulionu. Dopraw solą do smaku.
Zupę przelej na talerze. Wierzch polej pozostałym mlekiem kokosowym, posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika (możesz je uprzednio podprażyć na suchej patelni).

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO