Korzenny sernik z suszonymi śliwkami
Kategoria: deser

Liczba porcji: 8 (tortownica o średnicy 21-23 cm)
Czas przygotowania: 30 min + 3 h oczekiwania

SKŁADNIKI

Piernikowy spód

  • 80 g miodu
  • 80 g masła ekstra osełka Miletto
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 200 g mąki
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 Masa serowa

  • 800 g tłustego twarogu Miletto
  • 100 ml śmietany 18% Miletto
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g suszonych śliwek Sereno
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z pomarańczy

 Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 8 suszonych śliwek Sereno

4917-przepis-sliwki2.jpg

PRZYGOTOWANIE

Piernikowy spód

W rondelku podgrzej masło wraz z miodem i cukrem, aż składnik się połączą. Następnie odstaw do wystudzenia. Kolejno wbij jajko i roztrzep je trzepaczką. Wszystkie składniki suche połącz w osobnej misce i wlej mokre. Zagnieć ciasto, a następnie wstaw do lodówki na 30-60 minut do schłodzenia. Spód kolejno rozwałkuj i pokryj nim tortownicę pokrytą uprzednio papierem do pieczenia.

Masa serowa

Wszystkie składniki oprócz śliwek wrzuć do naczynia i zmiksuj na gładką masę. Na sam koniec dodaj śliwki i delikatnie zmiksuj na najmniejszych obrotach. Masę serową wylej na piernikowy spód i ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 60-70 minut do suchego patyczka. Następnie odstaw do wystudzenia.

Polewa

W kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść czekoladę wraz z olejem kokosowym. Polej nią wierzch sernika i ozdób suszonymi śliwkami. Ciasto przełóż do lodówki na 30 minut, aż polewa stężeje.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO