Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem
Kategoria: śniadanie

Czas: 30 min + 12 h oczekiwania
Ilość porcji: na 1 talerz (4 porcje)
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie

SKŁADNIKI

Hummus:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 jabłka
  • 2 listki laurowe Bolinero
  • 3 ziela angielskie Bolinero
  • 5 goździków Bolinero
  • 2 łyżeczki majeranku Bolinero
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek Carezza
  • sól do smaku
  • odrobina zimnej wody

Dodatki:

  • ulubione pieczywo
  • świeże warzywa, np. ogórek, marchew, papryka

Hummus-z-jabłkiem-www-p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę namocz przez noc. Odcedź i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości.
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym wrzuć pokrojone jabłka i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, goździki i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach.
Jabłka duś na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw do wystudzenia. Wyjmij przyprawy, a czosnek obierz z łupin.
Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną ciecierzycę, duszone jabłka oraz czosnek. Wlej sok z cytryny i dolej odrobinę zimnej wody. Zmiksuj na gładką pastę. Na koniec hummus przypraw majerankiem i solą. Gotową pastę przełóż na płaski talerz. Za pomocą łyżki rozetrzyj hummus po talerzu. Hummus polej oliwą z oliwek i posyp dodatkową porcją majeranku. Podawaj z ulubionym pieczywem i pokrojonymi w słupki warzywami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO