Hummus z buraków

Czas: 1 godzina
Ilość porcji: 5-6

SKŁADNIKI

Pieczone buraki:

  • 3 średnie buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Hummus:

  • 330 g ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)

Po podania:

  • ulubione kiełki
  • prażony sezam
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Pieczone buraki: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Buraki umyj, osusz i umieść każdy w niewielkim arkuszu folii aluminiowej. Skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem. B luźno owiń, poukładaj na blaszce i piecz ok. 40-50 min, aż buraki będę miękkie. Wystudzone buraki obierz pod bieżącą wodą - skóra powinna łatwo odchodzić.

Hummus: Umieść wszystkie składniki w naczyniu blendera i miksuj do gładkości. W trakcie miksowania kilkakrotnie zgarnij masę z boków naczynia, aby zapewnić równomierne mieszanie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Hummus skrop oliwą, posyp kiełkami, sezamem i podawaj z pieczywem lub krakersami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO