Faszerowane pomidory z mięsem mielonym, kaszą i mozzarellą
Kategoria: obiad

Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6-7 dużych pomidorów

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa z Indyka
  • 6-7 dużych pomidorów
  • 3/4 szklanki białego długoziarnistego ryżu BioAvena
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona mała papryka
  • 80 g mozzarelli Fellino
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • słodka mielona papryka Bolinero
  • sól
  • mielony pieprz Bolinero

NETTO-baner-faszerowane-pomidory-z-miesem-mielonym,-kasza-i-mozzarella-2017_10.jpg

Przygotowanie

Z pomidorów zetnij górną część. Łyżką wydrąż ze środka miąższ z pestkami, tak aby nie naruszyć skórki.  Wydrążone części nie będą już potrzebne. Możesz wykorzystać je do innego dania np. zupy.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, tak aby był delikatnie twardy i odcedź na drobnym sicie.

Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju na złoty kolor. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do cebuli dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj mięso z indyka i smaż co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj czerwoną paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj bazylię oraz pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.

Farszem napełnij wydrążone pomidory i przykryj odciętymi wcześniej „czapeczkami”. Żaroodporną foremkę natłuść oliwą, poukładaj pomidory i zapiekaj w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż pomidory będą miękkie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO