Falafele z surówką z marchwi i hummusem
Kategoria: obiad

Czas: 1 h + 12 h oczekiwania
Ilość porcji: 16 kotlecików (4 porcje)
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie

SKŁADNIKI

Falafele

  • 1,5 szklanki suszonej ciecierzycy
  • 1 duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry Bolinero
  • 1 łyżeczka cynamonu Bolinero
  • ½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej Bolinero
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka oleju kokosowego

Surówka z marchwi

  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kłącza imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Dodatkowo

  • hummus
  • zielony ogórek

Falafele_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Falafele
Ciecierzycę namocz przez noc. Odcedź i zmiel za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na oleju kokosowym. Czosnek zetrzyj na tartce. Dodaj wszystkie przyprawy i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj 16 równych kotlecików w kształcie dysków. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz około 30 minut w 180 stopniach, obracając kotleciki w połowie czasu na drugą stronę.
Falafele podawaj z surówką z marchwi, hummusem i świeżym ogórkiem.

Surówka z marchwi
Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie postąp z czosnkiem i imbirem.
Dodaj miód, sok z cytryny i olej. Wymieszaj.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO