Drożdżówki z serem i malinami
Kategoria: śniadanie

Czas: 3 h
Ilość porcji: 16 drożdżówek
Dodatkowe informacje: wegetariańskie

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 24 g świeżych drożdży (lub 12 g suszonych)
  • 300 ml letniego mleka Miletto
  • 100 g masła Miletto
  • 60 g cukru
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki soli

 Masa serowa:

  • 600 g tłustego twarogu Miletto
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin

 Cynamonowa kruszonka:

  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu Bolinero

Droz-www-p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe:

Z drożdży (tylko świeżych, suszone można dodać od razu do mąki) przygotuj zaczyn, dodając je do mleka wraz z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszaj wszystko razem i odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Do mąki wsyp resztę cukru oraz sól, wlej zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone masło oraz wbij 2 żółtka. Wszystko wymieszaj łyżką i zacznij wyrabiać ciasto (możesz wykorzystać również mikser z hakami do ciasta drożdżowego). Gdy będzie już elastyczne i gładkie, odstaw je na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto zagnieć ponownie i podziel na 16 równych części. Z każdej z nich uformuj okrąg. Na środku odciśnij wgłębienie o mniejszej niż drożdżówka średnicy. Gotowe okręgi ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie.

Masa serowa:

Twaróg pokrusz do salaterki, wbij jajka oraz żółtka, dodaj cukier i za pomocą widelca połącz masę. Na każdą drożdżówkę wyłóż po łyżce masy serowej i równomiernie ją rozprowadź. Na ser połóż po kilka malin. Drożdżówki odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Cynamonowa kruszonka:

Składniki na kruszonkę połącz, zagnieć i pokrusz na małe kawałki. Odstaw w chłodne miejsce.

Pieczenie:

Brzegi drożdżówek posmaruj pozostałym żółtkiem, posyp kruszonką, a następnie bułeczki wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 20-25 minut. Piecz do zarumienienia.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO