Domowy budyń z granolą i owocami
Kategoria: śniadanie

Ilość porcji: 2
Czas: 30 min
Dodatkowe informacje: bez cukru, bez laktozy

SKŁADNIKI

Budyń

  • 500 ml mleka migdałowego
  • ½ laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

 Granola

  • szklanka mieszanki 6 płatków ekologicznych
  • 200 g mieszkanki kompotowej Mroźne Specjały
  • 2 łyżki syropu z agawy

Zapiekanka_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Granola:
Płatki wymieszaj z syropem z agawy i owocami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Budyń:
Mleko (400 ml) przelej do rondla, wrzuć przekrojoną na pół laskę wanilii i podgrzej. Następnie rozpuść w nim ksylitol. Wanilię wyjmij. Rondel zdejmij z ognia.

Pozostałe mleko (około 100 ml) wymieszaj trzepaczką z żółtkami oraz mąką. Gotową pastę zacznij powoli wlewać do gorącego mleka, cały czas energicznie mieszając. Rondel wstaw z powrotem na mały ogień i gotuj 2-3 minuty. Następnie gotowy budyń rozdziel do 2 naczyń i podawaj z owocową granolą.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO