Ciasto ze śliwkami
Kategoria: deser

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 h

SKŁADNIKI

  • 185 g miękkiego masła extra Miletto
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 185 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 450-500 g śliwek

4217-przepis.jpg

PRZYGOTOWANIE

Miękkie masło umieść w misie miksera. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksuj masło do uzyskania jasnej i puszystej masy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubij na puszystą pianę białka ze szczyptą soli. Dodaj w 3 partiach do masy - za każdym razem delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm. Wyrównaj powierzchnię i poukładaj połówki śliwek. Piecz w termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez ok. 45-50 min do tzw. „suchego patyczka”. Studź na kratce. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO