Ciasto z jabłkami
Kategoria: deser

Liczba porcji: 12
Czas: 1 h

SKŁADNIKI

  • 225 g mąki pszennej Gracja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g schłodzonego masła extra Miletto, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 3 jajka

Dodatkowo
250 g jabłek

Jablecznik--p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wyłóż dno tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne. Podziel jedno jabłko wzdłuż na ćwiartki i pokrój je cienko w plastry. Pozostałe jabłka pokrój w kostkę i odłóż na bok. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj między palcami do powstania kruszonki. Dodaj cukier, pokrojone jabłka, skórkę z cytryny oraz jajka. Całość zmiksuj. Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Piecz ciasto przez 40 minut, potem wyjmij i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO