Ciasto drożdżowe ze śmietaną i morelami
Kategoria: deser

Ilość porcji: 12
Czas: 3 h

SKŁADNIKI

Zaczyn

  • 30 drożdży
  • 30 g mąki pszennej Gracja
  • 30 ml ciepłego mleka
  • łyżka cukru

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej Gracja
  • 20 g cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 30 g rozpuszczonego masła extra Miletto
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 ml śmietanki 30% Miletto
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g zimnego masła extra Miletto

 Dodatkowo

  • 150g moreli
  • cukier puder/pokruszone bezy

6hhh.jpg

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wlej mleko i dodaj drożdże. Dodaj mąkę, cukier i wymieszaj. Przykryj i zostaw do zwiększenia objętości. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość.

Kruszonka

Mąkę, masło i cukier wsyp do miseczki. Całość rozcieraj między opuszkami palców do powstania wilgotnych grudek. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Ułóż obok siebie połówki moreli, posyp kruszonką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO