Ciastka owsiane z jabłkami i orzechami
Kategoria: deser

Ilość porcji: 10 sztuk
Czas przygotowania: 30 min

SKŁADNIKI

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki żytniej razowej Bio Avena
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 20 g płynnego oleju kokosowego
  • 85 g ekologicznego syropu z agawy
  • 1 jabłko
  • 70 g orzechów laskowych Sereno

NETTO-baner-ciastka-owsiane-z-jablkami-i-orzechami-2017_17-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni i posiekaj na drobne kawałki. Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, wystudzone orzechy i wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj roztopiony olej kokosowy, syrop z agawy i wymieszaj. Dodaj suche składniki, wymieszaj i wstaw do lodówki.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masę wyjmij z lodówki i wymieszaj z jabłkiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj po łyżce masy, formując płaskie, okrągłe ciasteczka. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 10-12 minut na złoty kolor. Gotowe ciastka zdejmij z blaszki dopiero jak przestygną, gdyż po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

 

Gazetka NETTO