Bułeczki z otrębami żytnimi
Kategoria: śniadanie

Czas: 1 h 30 min
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

  • 15 g świeżych drożdży
  • 280 ml wody
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 1850 BioAvena
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g słonecznika Sereno
  • 4 łyżki otrębów żytnich BioAvena
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju kokosowego Look Food
  • 50 g słonecznika
  • 1 jajko

NETTO-baner-buleczki-z-otrebami-zytnimi_2017_20-(2).jpg

PRZYGOTOWANIE

Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, dodaj syrop z agawy. Zalej letnią wodą (nie gorącą! - zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Całość wymieszaj, kiedy drożdże się rozpuszczą dodaj pozostałe składniki. Ciasto wyrabiaj 5-10 minut, do momentu, aż nie będzie lepiło się do ręki. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczkę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, podziel ciasto na 6 części, uformuj z nich bułeczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie każdą bułkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp słonecznikiem. Piecz w 180 stopniach 20-25 minut.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO