Brownie z ciecierzycy
Kategoria: deser

Liczba porcji: blaszka o wymiarach 25x35 cm
Czas przygotowania: 1 h + 2 h oczekiwania
Dodatkowe informacje: bez laktozy, wegańskie, bez cukru, bez nabiału 

SKŁADNIKI

Brownie

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 6 łyżeczek mąki lnianej
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu Bolinero
  • 100 g ksylitolu/erytrytolu
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 100 ml syropu z agawy

 Polewa

  • śmietanka kokosowa (zebrana ze schłodzonej puszki z mlekiem kokosowym)
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
  • naturalne barwniki: spirulina, kurkuma, sok z buraka, sok z jagód lub borówek

Tetris_brownie_www_p2.jpg

PRZYGOTOWANIE

Brownie

Ciecierzycę odcedź i wsyp do malaksera. Wlej delikatnie ogrzany olej kokosowy i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Mąkę lnianą rozpuść w 100 ml wrzątku i odstaw na chwilę. Kolejno dodaj do ciecierzycy wraz z pozostałymi składnikami - syropem z agawy, kakao, cynamonem, mąką kokosową i ksylitolem lub erytrytolem. Zmiksuj do połączenia. Masę przełóż do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez 30-35 minut. Następnie wyjmij, ostudź i pokrój na kształt figur z tetrisa.

 Polewa

Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz ze śmietanką kokosową. Podziel na 4 porcje. Do każdej dodaj ilość barwnika, aż do uzyskania żądanego koloru. Kawałki brownie ozdób polewą i wstaw na godzinę do lodówki, aż polewa zastygnie.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO