Bezglutenowe brownie z masłem orzechowym

Ilość: 12 porcji

Czas przygotowania: 45 min

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 220 g gorzkiej czekolady Premieur
  • 200 g masła extra Miletto (lub 150 g nierafinowanego Bio Oleju Kokosowego Virgin)
  • 120 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki gorącej wody

przepisy-brownie.jpg

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę o wymiarach 24×23 cm wyłóż papierem do pieczenia. W garnuszku roztop masło/olej kokosowy i połamaną na kawałki czekoladę. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z ksylitolem. Dodaj do jajek roztopioną, przestudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Do mokrych składników przesiej przez sito obie mąki oraz sól. Całość dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blaszkę do pieczenia. Masło orzechowe wymieszaj z gorącą wodą dla uzyskania rzadszej konsystencji. Na wierzchu ciasta wykładaj łyżką masło orzechowe, tworząc przy pomocy wykałaczki fantazyjne wzorki. Brownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO