Bataty faszerowane soczewicą
Kategoria: obiad

Czas: 45 min
Ilość porcji: 2 porcje
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru, wegańskie

SKŁADNIKI

Faszerowane bataty:

  • 1 batat
  • ½ szklanki zielonej soczewicy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chili lub po kawałku różnokolorowych papryczek
  • odrobina cynamonu Bolinero
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól do smaku

Dressing:

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego Miletto
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina mielonej kolendry Bolinero
  • sól do smaku

Faszerowane_bataty_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Faszerowane bataty
Batata umyj i przekrój na pół. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piecz ok. 30 minut, aż będzie miękki.
Soczewicę zalej ½ szklanki wrzątku i odstaw na kwadrans.
Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Wrzuć soczewicę razem z wodą i gotuj na patelni aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dodaj posiekaną paprykę chili i smaż jeszcze chwilę. Soczewicę przypraw solą i cynamonem do smaku.
Bataty częściowo wydrąż i wypełnij je farszem z soczewicy. Posyp natką pietruszki i podawaj z dressingiem.

Dressing
Jogurt wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku o posiekaną natką pietruszki. Przypraw kolendrą i solą do smaku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO