Żytnie muffiny jabłkowe
Kategoria: deser

Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Dodatkowe informacje: bez laktozy

SKŁADNIKI

  • szklanka ekologicznej, pełnoziarnistej mąki żytniej
  • ½ szklanki ekologicznych, żytnich otrębów
  • szklanka ekologicznych płatków owsianych
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • łyżeczka cynamonu Bolinero
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki orzechów włoskich Sereno
  • ½ szklanki rodzynków Sereno
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 2 jajka*
  • 3 jabłka

Muffiny_jablkowe_www_p.jpg

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki - mąkę, otręby, płatki owsiane, cukier kokosowy, cynamon, sól, rodzynki, posiekane orzechy oraz proszek do pieczenia - wymieszaj ze sobą. Olej kokosowy delikatnie podgrzej (aby był płynny) i wymieszaj trzepaczką razem z jajkami mlekiem migdałowym. Mieszankę przelej do suchych składników i wszystko dokładnie połącz.

Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Połącz z gotowym ciastem.

Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej z nich nalej porcję ciasta do ¾ wysokości papilotki. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 30-35 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.

*Jajka w wersji wegańskiej można zastąpić 2 łyżkami siemienia lnianego rozrobionego w 100 ml wrzątku.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!

Gazetka NETTO