Jak zneutralizować zapach czosnku?

dn. 8. stycznia 2018 r.

Czosnek od bardzo długich lat cieszy się sławą spośród domowych środków leczniczych oraz aromatycznych przypraw. Jego nieprzyjemny zapach, który potem wydobywa się z naszych ust sprawia ogromny dyskomfort i potrafi wprawić człowieka w prawdziwe zakłopotanie, przez co wiele ludzi rezygnuje z jego stosowania. Ten naturalny antybiotyk mimo swoich właściwości leczniczych oraz bardzo szerokiego zastosowania w wielu kuchniach, ma bardzo intensywny zapach, który utrzymuje się w buzi przez bardzo długi czas i ciężko jest się go pozbyć. Czosnek jedzony wieczorem, dalej będzie dawał o sobie znać z rana, a żucie gumy czy mycie zębów nie pomoże w zlikwidowaniu jego intensywnego zapachu.

Sposoby na zlikwidowanie zapachu czosnku

Istnieje wiele sposobów, aby w szybko sposób usunąć nieprzyjemny zapach czosnku, który odstrasza naszych rozmówców.

Pierwszym z nich jest zielona część pietruszki. Należy żuć jej listki w taki sam sposób jak gumę do żucia. Po tej czynności zapach czosnku jest praktycznie niewyczuwalny. Jest to bardzo dobra metoda podczas gdy jemy potrawy zawierające czosnek w restauracji. Pietruszka bardzo często jest w nich używana jako ładna dekoracja do potraw oraz talerzy.

Goździki są również świetnym rozwiązaniem, które sprawdzi się w roli neutralizatora na czosnkowy oddech. Należy je żuć w taki sam sposób jak pietruszkę lecz bezpośrednio po spożyciu potrawy z dodatkiem czosnku. Po chwili zauważysz w jak szybkim czasie goździki zneutralizują zjedzone smaki. Ssanie ziaren kawy a także imbiru również okazuje się pomocne w walce z czosnkowym zapachem.

Jednym z najskuteczniejszych neutralizatorów czosnku jest jabłko. Wystarczy zjeść zwykłe jabłko, a enzymy w nim zawarte zlikwidują nieprzyjemny zapach czosnku.

Kolejnym sposobem na zneutralizowanie zapachu może być także spożycie soku z cytryny. Napoje, które posiadają kwasowy odczyn poniżej 3,6 pH, likwidują enzym, który jest aktywowany podczas gniecenia czosnku i wzmaga zapachowe właściwości, które są w nim zawarte.

Słodki miód, jest również doskonałym sposobem na złagodzenie czosnkowych zapachów. Wystarczy, że dodamy trzy łyżeczki miodu do szklanki wody oraz wyciśniemy sok z kawałka cytryny. Przygotowany preparat, nie tylko osłabi zapach czosnku lecz jest także bardzo smaczny.

Po stosowaniu się do powyższych rad, od tej pory zapach czosnku nie będzie żadnym utrapieniem, a jego neutralizacja będzie bezproblemowa. Bez zmartwień można stosować go jako lek lub dodając jako przyprawę do kanapek.

Gazetka NETTO