Jak wyczyścić przypalony garnek?

dn. 25. stycznia 2018 r.

Wpadka w kuchni zdarza się wszystkim, którzy kiedykolwiek próbowali swoich sił w gotowaniu. I nie ma tu różnicy, jak duży ma się staż w przyrządzaniu potraw, wystarczy chwila nieuwagi, aby przypalić, przesolić lub rozlać. Z przypalonym garnkiem chyba każda kobieta miała przynajmniej raz w życiu do czynienia, dlatego nie ma się czym przejmować. Ważne też jest, że taki garnek przeważnie da się jeszcze uratować, więc nie warto od razu wyrzucać starego i pędzić kupować nowy. Poniżej przedstawiamy zbiór sprawdzonych, domowych metod, które pomogą w walce ze swędem i spalenizną, a także podarują garnkom drugie życie.

Kiedy przypali się garnek…

Przede wszystkim, należy postarać się w miarę możliwości jak najszybciej bezpiecznie zdjąć go z ognia i odłączyć źródło ciepła. Najczęściej przypala się cukier albo różnego rodzaju kasze. Po wyrzuceniu spalonej zawartości pozostanie się nam zmierzyć z głównym problemem, jakim jest przypalenie naczynia. O ile te mniejsze da się jeszcze wyczyścić ostrą szczotką i płynem do mycia naczyń, o tyle te bardziej rozległe wymagają innego przygotowania.

Czym wyczyścić przypalony garnek?

Z domowych sposobów najbardziej popularnym jest wyszorowanie go za pomocą sody oczyszczonej i wody. Można też zamiennie zamiast wody używać octu, ale tylko w przypadku, kiedy nie mamy do czynienia z garnkami emaliowanymi. Taką papką należy ocierać przypaloną powierzchnię, a zacznie ona ustępować.

Innym sposobem jest zasypanie dna garnka solą, zalanie go zimną wodą i pozostawienie na parę godzin. Następnie należy go umyć tak, jak zwykle.

Kiedy przypalenie jest naprawdę rozległe, naczynie może uratować pewien trik. Należy nalać do garnka wody na wysokość około ½ garnka i wsypać nieco proszku do prania. Taką mieszankę należy gotować przez parę minut, utrzymując stan wrzenia, a następnie wylać mydlane opary i dokładnie wyszorować garnek z płynem. Wówczas po przypaleniu nie zostanie ani śladu. Dla bezpieczeństwa należy jednak bardzo dokładnie opłukać garnek, a następnie z raz przegotować samą wodę w tym samy m naczyniu i wylać ją, aby mieć pewność, że pozbyliśmy się wszelkich cząsteczek proszku.

Gazetka NETTO