Jak wyczyścić piekarnik? Wypróbowane domowe sposoby

dn. 8. marca 2018 r.

Regularnie używany piekarnik domowy podatny jest na liczne zabrudzenia. Kapiący tłuszcz, resztki przypalonego jedzenia sprawiają, że piekarnik przy kolejnym rozgrzaniu rozprowadza po mieszkaniu nieprzyjemny zapach spalenizny. Ponadto miejsce, w którym przygotowujemy jedzenie powinno być czyste. Na rynku dostępne są różne produkty do czyszczenia piekarnika. Część z nich jest mało skuteczna, z kolei te dobre są albo bardzo drogie, albo mocno toksyczne. Substancje, które zostaną w piekarniku po takim czyszczeniu mogą mieć wpływ na smak potraw. W takim razie czym najlepiej czyścić piekarnik w sposób bezpieczny i ekologiczny, bez użycia detergentów?

Proste, domowe sposoby na czyszczenie piekarnika

Jedną z najbardziej popularnych domowych metod na czyszczenie piekarnika jest spryskanie powierzchni wodą z płynem do mycia naczyń i posypanie sodą oczyszczoną. Naniesione produkty zostawiamy na kilka godzin, a następnie można przystąpić do czyszczenia przy użyciu zwykłej gąbki. Jest to super sposób na czyszczenie piekarnika elektrycznego.

Czyszczenie piekarnika z termoobiegiem jest jeszcze łatwiejsze. Wystarczy nam działanie wody, a w zasadzie pary wodnej. Czyszczenie piekarnika parowe ma tą przewagę, że nie używamy żadnych substancji, nawet płynu do naczyń, więc jest to całkowicie bezpieczny i ekologiczny sposób.  Wystarczy włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą z dodatkiem soku z cytryny, następnie ustawić piekarnik na 140 - 150oC. Po kilku lub kilkunastu minutach naczynie można wyciągnąć, a zabrudzenia zmyć szmatką lub gąbką. Ten sposób sprawdzi się gdy zabrudzenia nie są duże lub gdy czyścimy piekarnik po każdym jego użyciu.

Bardzo dobry sposób na pozbycie się tłustych zabrudzeń to posypanie ich solą, następnie podgrzanie piekarnika do momentu gdy zauważymy, że sól zbrązowiała. Po wystygnięciu sól można usunąć i delikatnie przetrzeć piekarnik.

Czym czyścić piekarnik? Gąbka, szmatka, specjalne czyściki?

Należy pamiętać o tym, że piekarnik i blachy są przeważnie pokryte specjalną emalią. Dlatego do usuwania brudu najlepiej używać delikatnych rzeczy. Gąbka, szmatka czy ściereczka sprawdzą się idealnie. Pozwalają dotrzeć w każdy zakamarek, a przy tym nie uszkodzą powierzchni powłoki. Wszelkie czyściki metalowe, druciane mogą powodować zarysowania oraz doprowadzić do odspajania powłoki i niszczenia piekarnika.

Czy czyszczenie piekarnika katalityczne jest bezpieczne?

Piekarniki wyposażone w technologię czyszczenia katalitycznego mają po bokach specjalne panele. Spalone zabrudzenia są wyłapywane przez te specjalne filtry. System ten działa już w trakcie normalnego używania piekarnika, następnie temperatura nieco wzrasta i wszystkie resztki zanieczyszczenia zamieniane są w popiół. Wystarczy przetrzeć piekarnik wilgotną szmatką i gotowe.

Obecnie wielu producentów stosuje taką funkcję w swoich produktach. Dlatego czyszczenie piekarnika Amica, Bosh, Electrolux czy Samsung jest tak łatwe i proste. Katalityczne czyszczenie piekarnika ma też znaczną przewagę nad pyrolitycznym, ponieważ zużywa mniej prądu, a proces czyszczenia rozpoczyna się już w momencie przygotowywania potraw. Dlatego warto zwrócić uwagę na funkcje czyszczące jeszcze przed zakupem piekarnika.

Wszystkie te sposoby sprawią, że Twój piekarnik będzie lśnił czystością, a korzystanie z piekarnika będzie czystą przyjemnością. Należy jednak pamiętać, że piekarnik powinno się czyścić regularnie, po każdym użyciu.

Gazetka NETTO