Czym myć lodówkę w środku?

dn. 23. lipca 2018 r.

Regularne czyszczenie lodówki pozwala na usunięcie nieprzyjemnego zapachu z niej, a także chroni lodówkę przed bakteriami. Jednak od czego rozpocząć czyszczenie lodówki i jakich środków do tego użyć? Wiele osób szczególnie na początku swoich kuchennych porządków, zadaje sobie takie pytanie. Żeby lodówka posłużyła nam przez wiele kolejnych lat, musimy odpowiednio o nią dbać, oraz powinniśmy wziąć pod uwagę wszelki zasady z niej korzystania. Jeśli chcemy zniwelować możliwe zagrożenia wiążące się z przeterminowanymi produktami, powinniśmy systematycznie myć lodówkę, a także kontrolować jej zawartość.

W trakcie całej procedury czyszczenia lodówki, pomocne okażą się pewne akcesoria, a także środki chemiczne.

Co przyda nam się do umycia lodówki w środku?

Gąbka do zmywania naczyń, może być to zwykła gąbeczka, sprzedawana w wielopakach. Dobrze, jeśli posiadamy nową gąbkę, jeśli nie, możemy włożyć starą gąbkę kuchenną do mikrofalówki na pół minuty, przez co pozbędziemy się wszelkich bakterii.

Rękawiczki ochronne (mogą być to rękawice winylowe, lateksowe lub gumowe). Dobrze jest zabezpieczyć swoje dłonie i paznokcie, przed kontaktem z wodą i różnymi środkami.

Do umycia wewnętrznej części lodówki idealnie nadaje się roztwór płynu do naczyń, w misce w jakiej będziemy zamaczać naszą gąbkę. Można także wykorzystać zamiast miski, butelkę ze spryskiwaczem, do której wlejemy wcześniej przygotowany roztwór. Jednak w tym wypadku rezygnujemy z gąbki, zamiast niej, używamy jednorazowych ręczników papierowych.

Warto skorzystać ze świetnych właściwości sody oczyszczonej, można nią zastąpić płyn do naczyń. Posiada wiele zastosowań, jest ceniona zwłaszcza przez to, że doskonale pochłania wszelkie zapachy.

Często namawia się również do skorzystania z octu. Ocet z wodą to niezwykle ekologiczny zamiennik innych znanych detergentów. Odznacza się on również dużą efektywnością, warto po niego sięgnąć, jeśli nie przeszkadza nam silny zapach octu.

Ściereczka, którą wytrzemy środek lodówki do sucha zaraz po umyciu. Najlepsze będą te, które świetnie pochłaniają wilgoć, czyli wszelkie ściereczki z mikrofibry. Można także wykorzystać zamiast ściereczki, ręcznik papierowy dobrej jakości. Przydatny będzie również umieszczony w pobliżu kosz lub worek na śmieci.

Czym myć lodówkę, aby efekt czyszczenia był zadowalający?

Do najpopularniejszych środków, stosowanych podczas mycia lodówki należą:

  • woda z sodą oczyszczoną
  • woda z płynem do naczyń
  • woda z cytryną
  • woda z solą kuchenną
  • woda z octem
  • specjalne preparaty antybakteryjne do czyszczenia lodówek

Procedura mycia lodówki przy użyciu wybranych artykułów i środków do czyszczenia:

  1. Wyłączamy lodówkę z prądu, a następnie wyjmujemy z niej wszystkie produkty. Sprawdzamy ich jakość, a także datę przydatności. Wyrzucamy produkty, które nie spełniają naszych oczekiwań. Usuwamy z lodówki także wszelkie ruchome elementy, czyli szuflady, półki, schowki, pojemniki, półeczki i zanosimy je wszystkie do zlewu.
  2. Zaczynamy od czyszczenia na sucho. Szczególnie w takich sytuacjach, gdy lodówka jest bardzo brudna, należy pozbyć się z niej wszelkich kawałków jedzenie, okruchów i innych odpadów. Pomijamy ten etap pozbywania się resztek, jeśli nie jest to konieczne, gdyż lodówka nie ma ich w swoim wnętrzu.
  3. Kiedy wszystkie resztki zostają wymiecione i lodówka jest opróżniona, możemy zacząć sprzątanie właściwe. Musimy pamiętać o tym, że zaczynamy myć lodówkę od górnych partii, gąbkę opłukujemy regularnie za każdym razem, gdy się widocznie zabrudzi w roztworze do czyszczenia, jaki wybierzemy. Miejmy na uwadze to, aby dokładnie czyścić także wszelkie zakamarki, jakie znajdziemy w lodówce. Nie należy także pomijać czyszczenia gumowych uszczelek. Jeśli wybraliśmy do czyszczenia jakiś detergent, warto także skorzystać z wody z octem, gdyż działa ono przeciwbakteryjnie i chroni przed rozwojem pleśni.
  4. Następnie bierzemy się za mycie wszelkich elementów ruchowych i wyjmowanych. Wszystkie wyjęte elementy (plastikowe lub szklane) myjemy w zlewie przy użyciu naszego środka do czyszczenia. W trakcie mycia szczególną uwagę musimy zwrócić na wszystkie widoczne detale półek i szafek oraz na części ruchome i odłączalne części takie jak listwy. Wszystkie te elementy należy dokładnie umyć. Warto także przejrzeć opakowania produktów żywnościowych, czy nie są czasem ubrudzone, gdyż nie chcemy ponownie zanieczyścić nimi czystej lodówki.
  5. Kiedy lodówka będzie już bardzo dokładnie umyta, powinno się ją wysuszyć. W trakcie suszenia przydatne okażą się ściereczki z mikrofibry lub ręczniki kuchenne. Pamiętajmy, że powinno się korzystać tylko i wyłącznie z czystych ściereczek, aby nie zainfekować lodówki bakteriami. Każda nie do końca czysta ścierka, może być wielką kolonią drobnoustrojów i nie powinno się z niej korzystać.
  6. Ostatnią rzeczą, jaką musimy zrobić, jest ułożenie wcześniej wyciągniętych elementów, a także włożenie do lodówki naszych produktów spożywczych. Aby, pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki, można skorzystać z pochłaniaczy zapachów, poprzez włożenie do lodówki na misce: cytryny, jabłka, węgla aktywnego, sody czy proszku do pieczenia.

Gazetka NETTO