Zakwas z buraków – przepisy kulinarne, właściwości, kalorie, witaminy

dn. 14. listopada 2018 r.

Zakwas z buraków – przepisy kulinarne, właściwości, kalorie, witaminy

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy dostępność świeżych owoców i warzyw maleje, co powodować może niedobory witamin i składników mineralnych w diecie. W konsekwencji nasza odporność maleje oraz wzrasta skłonność do przeziębień.

Chcąc uniknąć problemów zdrowotnych, powinniśmy sięgnąć po kiszonki, w tym po niedoceniany zakwas buraczany.

Wartości odżywcze zakwasu z buraków

Buraki pełne są składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas i cynk. Zawiera też rzadziej występujące mikroelementy typu cez, lit czy kobalt. Nie możemy zapominać o bogactwie witamin z grupy B oraz o witaminie C, wspomagającej naszą odporność. Wszystkie powyższe składniki zawiera też zakwas sporządzony z buraków. Zakwas jest nawet bardziej wartościowy, gdyż w procesie kiszenia powstaje kwas mlekowy, czyniąc z zakwasu naturalny probiotyk. Ponadto ilość witaminy C oraz kwasu foliowego w zakwasie wzrasta niemal dwukrotnie.

Zakwas z buraków polecany jest w różnych dietach, zwłaszcza w diecie wegetariańskiej, wegańskiej oraz redukcyjnej. Oprócz bogactwa witamin i minerałów ma minimalną wartość kaloryczną, wynoszącą jedynie 12 kcal w 100 g gotowego produktu.

Zakwas z buraków czerwonych – właściwości lecznicze

Buraki, a więc również sporządzony z nich zakwas działa na organizm oczyszczająco oraz poprawia pracę wielu narządów. Duża zawartość witaminy C wpływa na podniesienie odporności, a zawarty w kwasie buraczanym barwnik — betanina, wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przyswajalność żelaza.
Kwas mlekowy zawarty w zakwasie pobudza pracę jelit, wspomaga trawienie oraz wspomaga detoksykację. Wzmacnia system immunologiczny, poprawia stan flory bakteryjnej jelit i dba o prawidłowe wypróżnienia.

Zakwas z buraka polecany jest również osobom mających problemy z niedokrwistością, rekonwalescentom, a także osobom na dietach odchudzających. Zakwas buraczany to także świetny odtruwacz organizmu polecany przy nadmiernym obciążeniu wątroby, a także jako środek wspomagający leczenie grzybicy typu Candida.

Nie na darmo w naszej sferze klimatycznej od wieków sporządza się i spożywa zakwas z buraków, gdyż jest on niezwykle pomocny w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji fizycznej.

Zakwas z buraków – przepis

W okresie jesiennym najlepiej sporządzić zakwas z buraków w domu. Nie wymaga on specjalnych składników, a największą zaletą przepisu na zakwas jest jego prostota. Jedyne, w co musimy się uzbroić to buraki, woda, trochę przypraw i nieco więcej cierpliwości.

Ilość składników użytych do przygotowania zakwasu zależy od wielkości naczynia, w którym będziemy go przygotowywać. Najlepiej by był to garnek kamionkowy lub duży szklany słój.

Składniki:

  • 4 kg buraków
  • 3-4 litry wody
  • Główka czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • 3 łyżki stołowe soli
  • Skórka chleba razowego

Buraki myjemy, obieramy, kroimy na plastry i układamy w naczyniu. Pomiędzy warstwy buraków wkładamy przyprawy: liść laurowy, ząbki czosnku, pieprz i ziele angielskie. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Schłodzoną solanką zalewamy buraki, by były przykryte płynem. Na wierzch kładziemy kawałek razowego chleba, a naczynie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni, zwykle od 5 do 9 dni, w zależności od temperatury pomieszczenia.

Gotowy zakwas z buraków przecedzamy, zlewamy do czystych butelek lub słoików i szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce. W takich warunkach zakwas wytrzyma nawet do kilku tygodni.

Zastosowanie zakwasu buraczanego

Najpowszechniejsze, bo tradycyjne zastosowanie kwasu buraczanego to przygotowanie zupy. Jednak zakwas z buraków na barszcz to nie jedyny sposób jego wykorzystania. Możemy go wykorzystać do zakwaszania potraw, zamiast soku cytrynowego. Można wykorzystać zakwas z buraków do picia, w postaci czystej lub jako składnik napojów. Świetnie sprawdzi się w koktajlach warzywnych lub warzywno-owocowych.
Zakwas wyciąga z buraków to, co najlepsze, dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto o tym pamiętać i sięgać po to, co dobre i sprawdzone, w tym także po zakwas z buraków czerwonych.

 

Gazetka NETTO