Z czym jeść masło orzechowe?

16-03-2017

Z czym jeść masło orzechowe?

Zapewne nie raz widzieliście w amerykańskich filmach, jak dzieci zajadają się kanapkami z masłem orzechowym. Już od jakiegoś czasu przysmak ten zaczął pojawiać się na półkach sklepowych również w Polsce. Czy zasmakuje nam tak jak Amerykanom?

Masło orzechowe ma wielu zwolenników, ale również i przeciwników. Jeśli nie wiecie z czym je jeść, podrzucamy Wam kilka pomysłów zarówno w słodkich, jak i pikantnych połączeniach.

Masło orzechowe - jakie ma właściwości?

Masło orzechowe wyrabiane jest zwykle z orzeszków ziemnych, jednak spotkamy również produkowane z migdałów czy pistacji. O produkcie tym krąży wiele mitów, z którymi już teraz warto się rozprawić. Większość ludzi uważa, że jest bardzo kaloryczne, co może wpływać na naszą sylwetkę i wagę. Owszem, orzechy same w sobie mają dużo kalorii i zawierają sporo tłuszczów. Trzeba jednak pamiętać, że są to tłuszcze nienasycone, a więc takie, które skutecznie pomagają nam zwalczyć tkankę tłuszczową. Na czym polega ich działanie? Zawarte w orzechach tłuszcze są źródłem energii. W naszej wątrobie zachodzi szybka β-oksydacja kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nie gromadzą się one w postaci tkanki tłuszczowej. Najważniejszymi spośród kwasów tłuszczowych zawartych w maśle orzechowym są: kwas oleinowy i linolowy. Pierwszy z nich zapobiega między innymi rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca, a drugi może mieć działanie antynowotworowe oraz antymiażdzycowe. 

Masło orzechowe jest również cennym źródłem białka, przez co jest doskonale sprawdza się jako składnik diety sportowców, a także wegetarian oraz wegan. Odpowiednia ilość białka w organizmie redukuje wolne rodniki. Orzechy zwierają także witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Znajduje się w nich również kwas foliowy, usprawniający funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, a także magnez i potas. Pierwszy z pierwiastków poprawia pamięć i koncentrację, a drugi reguluje ciśnienie krwi. Co ciekawe, orzechy ziemne sprzyjają wytwarzaniu serotoniny w organizmie, co nie tylko zmniejsza apetyt, ale także wpływa na poprawę naszego nastroju.

Masło orzechowe - kalorie i wartości odżywcze

100 g masła z orzechów arachidowych zawiera ok. 595 kcal. Zawartość tłuszczu to 49 g, jednak trzeba pamiętać, że kwasy tłuszczowe nasycone to tylko 6,8 g. Najwięcej znajduje się tutaj kwasu oleinowego - ok. 27 g. Mamy tutaj również bardzo korzystne proporcje między białkami i węglowodanami - 25 g białka oraz niecałe 20 g węglowodanów. Taki skład zapewnia nam dostarczenie wielu składników odżywczych, których potrzebujemy w codziennej diecie.

Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?

Przekonanie, że masło orzechowe tuczy może wynikać z tego, że na sklepowych półkach pojawia się wiele produktów, w których występuje duża ilość cukru, a mała ilość orzechów. Pamiętajmy więc by wybierać produkty pozbawione cukrów oraz innych dodatków, które niekoniecznie będą dla nas zdrowe. Masło orzechowe powinno składać się z przetartych orzechów ziemnych oraz niewielkiej ilości oleju roślinnego. Unikajmy też produktów, które wytworzone zostały z solonych orzechów. Sięgajcie po masła, w których jest 90, a nawet 95% zawartości orzechów.

Masło orzechowe - z czym jeść?

Najpopularniejszym sposobem na jedzenie masła są oczywiście kanapki. Jednak jest wiele osób, którym nie smakuje sam chleb z masłem, dlatego często oprócz masła dają na pieczywo dżem albo pokrojone banany. Masło orzechowe równie dobrze komponuje się z grzankami, krakersami, paluszkami czy waflami ryżowymi. To oczywiście nie jedyne zastosowanie masła w kuchni. Możemy go używać do pieczenia ciast, ciasteczek czy do naleśników. Świetnie nadaje się do wszelkich kremów do ciast, a nawet do marynat czy sosów. Co ciekawe, niektórzy wolą smak masła w nieco bardziej oryginalnych połączeniach, jak np .na kanapce z pomidorem. Jeśli nie wiecie, z czym jeść masło orzechowe, specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka przepisów - masło orzechowe w słodkiej i nieco pikantniejszej odsłonie.

Słodkie inspiracje

Jak już wspomnieliśmy masło orzechowe doskonale komponuje się z kanapkami czy naleśnikami na słodko. Warto jednak je wykorzystać również do innych potraw. Oto kilka przepisów na słodkie wykorzystanie tego przysmaku.

  1. Kasza jaglana z jagodami, masłem orzechowym i owocami.Taka potrawa jest idealnym pomysłem na śniadanie - daje nam sporą dawkę energii i składników odżywczych. Czego potrzebujemy?
  • szklanka ugotowanej kaszy,
  • łyżka masła orzechowego,
  • 3 łyżeczki mleczka kokosowego,
  • kilka borówek amerykańskich,
  • duża łyżka jagód,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • 2 orzechy włoskie,
  • kilka truskawek,
  • 1 banan.

Masło orzechowe mieszamy z mleczkiem kokosowym, a następnie dodajemy do kaszy. Na kaszę wrzucamy wszystkie owoce i posypujemy posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi. Gotowe!

  1. Ciasteczka z masła orzechowego. Coś dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu ani pieniędzy. Potrzeba tylko kilku produktów, by przygotować ten pyszny deser. 
  • pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • pół łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 ¼ szklanki płatków owsianych, bezglutenowych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Na początku do miski wkładamy masło orzechowe oraz cukier. Ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Wbijamy jajko, a następnie dodajemy płatki owsiane i wszystko mieszamy. Blachy do pieczenia (taka porcja wychodzi zwykle na 2 blachy) wykładamy papierem. Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kulki, umieszczamy je na blaszce i lekko spłaszczamy. Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez ok. 8 minut, by nabrały lekko brązowego koloru.

Odrobina pikanterii

Jeśli nie lubicie masła w wersji słodkiej, warto zrobić ją w wersji pikantnej. Polecamy szczególnie różnego rodzaju pasty oraz sosy do mięs. Jeśli chcecie zrobić pikantną pastę z masła orzechowego, mamy dla Was pyszny przepis. Możecie wykorzystać ją do zapiekania mięs, ale także warzyw. Co potrzebujemy do wykonania takiej pasty?

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z 1 cytryny lub limonki
  • ostra papryczka chilli
  • 1,5 łyżki miodu (może być gryczany lub spadziowy)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści natki pietruszki
  • ok. 2 łyżeczek pieprzu
  • odrobina soli

Pietruszkę oraz papryczkę chilli drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy masło orzechowe i dodajemy wszystkie składniki, a następnie dokładnie mieszamy. Taką pastą możemy np. natrzeć kurczaka przed lub w trakcie pieczenia. 

Gazetka NETTO