Właściwości mango: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Właściwości mango: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Owoce egzotyczne na stałe zagościły na półkach naszych sklepów.

Chętnie sięgamy po nowinki i próbujemy nowych smaków. Coraz większą popularnością cieszą się owoce mango. Mango są owocami tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa mangowca. Może ono osiągać wysokość 40 metrów. Występuje w krajach o klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym. Obecnie hodowane w wielu krajach mangowce, pochodzą z Indii. Znane tam są od ponad 2 tysięcy lat. Mango jej cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też posiada mango witaminy oraz wspomaga odchudzanie.

Jak wybrać dobre mango?

Najlepsze mango jest zerwane prosto z drzewa. Niestety nie każdy ma takie możliwości. Jeść należy dojrzałe owoce, których skórka jest koloru głównie czerwono — pomarańczowo — żółtego. Kolor przy ogonku może być zielony. Gotowy do zjedzenia owoc ma słodki zapach, a naciśnięta skórka lekko się ugina. Owoc z przewagą koloru zielonego jest niedojrzały. Można go wprawdzie kupić, ale trzeba przechowywać w temperaturze pokojowej i poczekać aż dojrzeje. Całe czerwone mango jest przejrzałe i mało smaczne.

Pamiętać należy, że dojrzały owoc powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu. W lodówce można go trzymać nawet do 10 dni, w postaci pulpy nawet do roku.

Jak jeść mango?

Przede wszystkim należy owoc dokładnie umyć i osuszyć. Skórka jest niejadalna. Obrany owoc szybko się utlenia i traci wiele ze smaku i zapachu. Tak naprawdę, najlepiej jest mango obedrzeć ze skóry i jeść w całości, aż do włochatej pestki.

Popularnym sposobem na przygotowanie owocu jest jego odkrojenie kawałków z obu podłużnych stron owocu, ułożenie skórką do blatu i starając się nie naruszyć skórki, wycięcie tzw. szachownicy. Owoc wyginamy i tworzą nam się charakterystyczne kostki, które już z łatwością możemy odkroić czy odgryźć.

Mango doskonale nadaje się do przyrządzania koktajli, soków czy lodów. W kuchni hinduskiej powszechne jest mango lassi, czyli napój zrobiony z mleka, wody, mango i przypraw. Dobrze gasi pragnienie w upalne dni, a także dostarcza niezbędnych minerałów i witamin, które tracimy wraz z potem.

Znakomite też jest jako składnik sałatek czy sosów. Owoc idealnie komponuje się z mięsami czy rybami. Najbardziej popularne i najsmaczniejsze połączenia to salsa z mango, chili, kolendrą i cebulą lub słodko – kwaśny chutney.

Jakie wartości odżywcze ma mango?

Mango wartości prozdrowotnych mają całkiem sporo. Właśnie ze względu na nie jest szczególnie polecane osobom w trakcie rekonwalescencji. Owoc zawiera liczne związki biologicznie aktywnie. Istnieją badania, które dowodzą nawet, że owe związki zawarte w mango łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Mango jest bardzo bogate w niezbędne nam witaminy i minerały:

  • Zestaw witamin A, C i E, to najsilniejsze antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się skó
  • Witaminy z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy.
  • Świeży owoc zawiera potas, który nie tylko wspomaga gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, lecz pomaga w prawidłowej pracy serca oraz utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi,
  • W miąższu jest także miedź, potrzebną m.in. do produkcji czerwonych krwinek.
  • Mango jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, jak wiadomo, reguluje on w sposób naturalny, pracę jelit.
  • Ma w sobie też magnez, fosfor, cynk, wapń czy żelazo.
  • Dość istotną zaletą mango jest jego niska kaloryczność. 100 gram owocu to tylko 65 kalorii.

Indeks glikemiczny owoców mango

Osoby na diecie bardzo dbają o urozmaicona dietę, dokładnie kontrolują indeks glikemiczny każdej potrawy, a także poszczególnych składników. Mango ma stosunkowo niski IG na poziomie 50. Zatem jest to idealna przekąska dla dbających o sylwetkę i zdrowie. Zawartość błonnika powoduje, że po zjedzeniu owocu, czujemy się syci, a poziom cukru drastycznie się nie podnosi.

Niemniej jednak mango jest bogate w cukry proste, stąd osoby, które są diabetykami, powinny jeść je z umiarem.

Mango w kosmetyce

Wyciąg z tego owocu występuje w kosmetyce jako składnik nawilżający i odżywiający skórę oraz pielęgnujący włosy. Wysoka zawartość witamin wspomaga odżywianie przesuszonej i zmęczonej skóry. Peeling z ma ogromne właściwości przeciwzapalne. Masło z pestek mango to naturalny filtr przeciwsłoneczny, a pulpa z surowego owocu może być używana, gdy poparzy nas słońce. Nie tylko ochłodzi skórę, ale też ją zregeneruje. Należy też pamiętać, że kora mangowca ma właściwości przeciwbólowe.

Mango pomaga również na kruche i łamliwe paznokcie, a jego zawartość w szamponach i odzywkach do włosów, powoduje, że staną się one lśniące i puszyste.

Gazetka NETTO