Właściwości gruszki: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Właściwości gruszki: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Gruszki to współcześnie owoce często niedoceniane, pomijane w codziennej diecie. Uprawiano je już w starożytnej Grecji.

Zachowały się pisma greckich autorów na temat wartości odżywczych i właściwości leczniczych tego owocu. Homer mianował gruszki darem bogów. W starożytnym Rzymie uprawą gruszy zajmował się podobno Juliusz Cezar. Drzewo, którego owocem jest gruszka pierwotnie występowało na terenach Azji. Co ciekawe, We Włoszech i w Szwajcarii odkryto wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Największą popularność gruszka zdobyła w Europie w XVII wieku za sprawą Francuzów i Belgów.

Grusza należy do drzew z rodziny różowatych. Współcześnie występuje od 30 do 60 gatunków gruszy. Najbardziej popularna odmiana to grusza pospolita (Pyrus communis).

Owoce gruszki mają wydłużony kształt, zdecydowanie węższy przy szypułce, zaś szerszy w miejscu gniazda nasiennego. Kształt owocu wykorzystywany jest do określania typu sylwetki kobiet. Kobieta-gruszka to kobieta z wąskimi ramionami (węższa górna część sylwetki) i szerszymi biodrami i udami (stosunkowo szersza dolna część sylwetki). Kobieta o sylwetce typu gruszka to jeden z najczęstszych typów kobiecej figury.

Gruszka -  wartości odżywcze w 100 gramach owocu

Gruszka słynie z istotnych właściwości zdrowotnych i bogatych wartości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, ale także inne minerały, takie jak: fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, sód. Jest bogactwem boru i jodu, co wyróżnia ten owoc na tle innych. W gruszce znajdziemy także błonnik, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), spore ilości witaminy C, a także zdrowe kwasu owocowe: kwas cytrynowy i jabłkowy.

  • Gruszka kalorie: 58 kcal (244 kJ)
  • Błonnik: 3,1 g
  • Węglowodany: 14,4 g
  • Polifenole: 200-250 mg
  • Indeks glikemiczny: 30-35

Owoc jest niskokaloryczny, dlatego możemy go jeść bez obaw nawet jeśli dbamy o szczupłą sylwetkę.

Owoc gruszy jest powinien być spożywany często, zwłaszcza w diecie osób z cukrzycą oraz osób dbających o szczupłą sylwetkę. Gruszka ma niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny. To profilaktyka w cukrzycy, insulinooporności, chorobach serca i nowotworach. Powolne przyswajanie węglowodanów gwarantuje powolny wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, zatem gruszki bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jednak nie należy spożywać wówczas tych owoców w formie słodzonych syropów i kompotów.

Gruszka witaminy:

  • Witamina C: 4,3 mg
  • Tiamina: 0,012 mg
  • Ryboflawina: 0,026 mg
  • Niacyna: 0,161 mg
  • Witamina B6: 0,029 mg
  • Kwas foliowy: 7 µg
  • Witamina A: 1 IU
  • Witamina E: 0,12 mg
  • Witamina K: 4,4 µg
  • Gruszka minerały:
  • Wapń: 9 mg
  • Żelazo: 0,18 mg
  • Magnez: 7 mg
  • Fosfor: 12 mg
  • Potas: 118 mg
  • Sód: 1 mg
  • Cynk: 0,10 mg

Właściwości zdrowotne gruszki

Ze względu na bogactwo wartości odżywczych gruszki są podstawą zdrowej diety.

  • Zawierają duże ilości kwasu elagowego, minerału boronu oraz nierozpuszczalnego błonnika. Są uważane za czynnik profilaktyczny i zmniejszający rozwój guzów włóknistych, a także innych łagodnych nowotworó
  • Zawierają kwasy owocowe - kwas jabłkowy oraz kwas cytrynowy.
  • Nie pozostają bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu - działają zasadotwórczo, przez co zapobiegają nadkwaśności żołądka.
  • Cierpkie w smaku i mało soczyste owoce zawierają duże ilości garbnikó
  • Pobudzają wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.
  • Jako nieliczny owoc zawierają jod oraz bor.
  • Gruszki w ciąży - ze względu na zawartość kwasu foliowego gruszki powinny jeść nie tylko kobiety w ciąży, ale także te, które starają się o dziecko.
  • Doskonale nawadnia organizm, gdyż w ponad 80% składa się z wody - w 100 g owocu znajduje się 84,5 g wody.
  • Wykazują lecznicze właściwości w stanach zapalnych dróg moczowych, kamicy moczowej, a także przy stanach zapalnych gruczołu krokowego.
  • Lepiej sięgać po lekko twarde owoce. Bardziej dojrzałe owoce gruszy zawierają większe ilości cukró Maleje w nich ilość kwasów owocowych i pektyn.
  • Napar z gruszek bądź kompot z suszonych gruszek:
    • łagodzi stany zapalne układu pokarmowego,
    • pomaga obniżyć gorączkę,
    • zwalcza uporczywy kaszel,
    • łagodzi bóle głowy, także migrenowego pochodzenia.
  • Okłady na skórę z naparu ze świeżych owoców gruszy przyspiesza regenerację skóry - gojenie ran i owrzodzeń.

 Potas w gruszce:

  • to aż 210 mg w średniej wielkości gruszki (118 mg w 100 g gruszki),
  • uszczelnia naczynia włosowate,
  • łagodnie obniża ciśnienie krwi,
  • zapewnia prawidłową kurczliwość mięśni, także mięśnia sercowego,
  • uczestniczy w metabolizmie białek.

Bor w gruszce:

  • bierze udział w procesie mineralizacji kości, odpowiada za wspomaganie transportu wapnia w organizmie, zapobiega ubytkom wapnia w kościach - to świetna profilaktyka zapobiegająca osteoporozie,
  • wspomaga prawidłową pracę mózgu oraz poprawia koncentrację.

Jod w gruszce:

  • odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego oraz gruczołu tarczycy - wspomaga produkcję hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny,
  • skuteczny w profilaktyce i zwalczaniu niedoczynności tarczycy,
  • wykazuje właściwości antynowotworowe, skutecznie mniejsza dolegliwości bólu przy torbielach piersi,
  • badania pokazują, że jego niedobór ma prawie 90% Polakó

Właściwości i zastosowanie gruszki w kosmetyce

Wyciąg (ekstrakt) z gruszek jest cenionym składnikiem aktywnym w recepturach kosmetycznych, ze względu na bogactwo cukrów prostych: fruktozy, glukozy, polifenoli, witamin i minerałów, a także kwasów owocowych.

Właściwości ekstraktu z gruszek:

  • Właściwości wygładzające dla skó
  • Kwas jabłkowy zawarty w gruszce rozjaśnia i zmiękcza skórę.
  • Oczyszcza skórę z zanieczyszczeń oraz martwych komó
  • Ujędrnia i spowalnia procesy starzenia się skóry, dzięki zawartości polifenoli oraz kompleksu witamin A, C i E („witaminy młodości”).
  • Bywa wykorzystywany w leczeniu egzemy oraz zmian trądzikowych, gdyż zawiera, cenione w kuracji przeciwtrądzikowej, pektyny. Wyciąg z gruszki jest stosowany w kremach, maseczkach i innych kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej, gdyż kwasy owocowe zawarte w gruszce skutecznie usuwają nadmiar sebum.
  • Stanowi naturalny filtr przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Przepisów na potrawy z gruszką istnieje wiele, ale nie każdy wie, że z gruszki można przygotować świetnie działającą na skórę maseczkę.

Maseczka z gruszki dla skóry suchej i odwodnionej

Gruszkę zetrzeć na tarce, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę oliwy. Maseczkę nakładać na twarz, szyję i dekolt. Po ok. 15-20 minutach spłukać wodą.

Maseczka z gruszki dla skóry tłustej

Gruszkę zetrzeć na tarce, dodać łyżkę płatków owsianych oraz tyle serka homogenizowanego, by nadać maseczce odpowiednią, niezbyt płynną konsystencję. Nakładać na twarz, szyję i dekolt. Zmyć po ok. 15 minutach

Gazetka NETTO