Właściwości grejpfruta: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

dn. 8. maja 2018 r.

Właściwości grejpfruta: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Grejpfrut to owoc, który część osób omija ze względu na jego niski poziom słodkości (w przeciwieństwie do chociażby pomarańczy).

Tymczasem to właśnie ten owoc z rodziny cytrusów ma najwięcej różnorakich właściwości. Ale po kolei.

Grepfrut - bomba witaminowa

Nie ulega wątpliwości, że skoro grejpfrut jest cytrusem to oczywiście zawiera on dużo witaminy C. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że jeden owoc kryje w sobie więcej tej witaminy, niż dzienna zalecana dla człowieka dawka. Z tego właśnie powodu jest on często wskazany przy przeziębieniach, ponieważ żadna dostępna w aptece witamina C nie zastąpi tej występującej naturalnie. Dodatkowo, w przypadku grejpfrutów jest ona szybko i wysoce przyswajana. Trzeba jednak zauważyć, że w zależności od odmiany grejpfruta (czerwony, żółty i zielony), zawartość witaminy C będzie różna. Najwięcej zawiera jej gatunek czerwony, czyli najbardziej popularny na naszym rynku, jednakże różnice te nie są zbyt duże.

Grejpfrut zawiera także prowitaminę A, znaną również jako beta-karoten. Ponadto ma on w sobie również witaminy z grupy B oraz E, a dodatkowo: kwas foliowy, potas, magnez oraz flawonoidy. Wszystkie te witaminy i składniki mineralne mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Niezliczone właściwości grejpfruta

Wskazane powyżej witaminy i minerały sprawiają, że grejpfruty mają bardzo dużo pozytywnych dla człowieka właściwości. Podstawową zaletą jest oczywiście wysoka zawartość witaminy C, ale na niej przecież lista się nie kończy. Wspomniany już beta-karoten (czyli prowitamina witaminy A), przyczynia się między innymi do ochrony przeciwko drobnoustrojom, jednocześnie wspomagając układ odpornościowy. Co ciekawe, beta-karoten chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, przez co zalecany jest w diecie antyrakowej, a także po chemioterapii.

Niezwykle istotnym i bardzo cennym składnikiem grejpfruta są flawonoidy, które zawarte są nie tylko w miąższu, ale ich wysoka zawartość stwierdzona została również w tzw. białej błonce, pestkach oraz w skórce. Czym są flawonoidy? To grupa organicznych związków chemicznych spełniających przede wszystkim funkcję przeciwutleniaczy. Mają one także silne właściwości przeciwgrzybiczne oraz antybakteryjne, jak również mogą chronić przed nowotworami (głównie tych części organizmu z którymi po spożyciu mają swego rodzaju styczność, a więc: żołądka, jelit, pęcherza moczowego, ale również: prostaty czy szyjki macicy).

Zawartość flawonoidów w grejpfrutach jest na tyle wysoka, że można z całą stanowczością przypisać je tym intrygującym owocom. Nie należy jednak zapominać również o takich zaletach grejpfrutów jak: obniżanie cholesterolu, wspomaganie pracy serca oraz regulowanie ciśnienia krwi. Te zalety z kolei wynikają z wysokiej zawartości pektyny, występującej głównie w miąższu oraz skórce. W ostatnich latach potwierdzony został wpływ pektyny występującej naturalnie w spożywanych owocach na zmniejszanie się złogów miażdżycowych, co zmniejsza ryzyko powstawania zatorów żylnych.

Pestki grejpfruta - irytujący, ale cenny element

Któż z nas nie irytuje się, gdy podczas spożywania grejpfruta (czy każdego innego cytrusa) natrafi na pestkę? Tymczasem ten mały i rzeczywiście nieco drażniący element grejpfruta okazuje się być kolejnym jego cennym składnikiem. Pestki grejpfruta zawierają bowiem wspominane już flawonoidy, a także witaminę C oraz białko. Dzięki tak rozbudowanemu składowi, wyciąg z pestek grejpfruta świetnie sprawdza się w przemyśle farmaceutycznym, jak również kosmetycznym. Dlaczego? Wystarczy wspomnieć wyszczególnione już wcześniej właściwości lecznicze, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, aby zrozumieć ich ogromne i szerokie zastosowanie. Wyciąg z pestek grejpfruta znaleźć można obecnie w wielu suplementach diety, a także w balsamach i kremach do ciała.  Ciekawostką jest, że olejek z pestek i skórki z grejpfruta dodawany jest do środków czystości, celem zwiększenia ich właściwości antygrzybicznych.

Dieta - tylko z grejpfrutami!

Grejpfruty są jednym z bardzo niskokalorycznych owoców, ponieważ 100 g to zaledwie 50 kcal. Jeżeli uwzględnić do tego fakt, że grejpfruty przyspieszają przemianę materii oraz spalanie tłuszczy to można śmiało stwierdzić, że są one idealnym owocem dla osób, które są na diecie. Jeden owoc to świetne rozwiązanie jako drugie śniadanie czy niewielka przekąska między posiłkami.

Nie można także zapomnieć, że grejpfruty mają bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący IG=20. Z tego powodu, jak również z uwagi na wysoką zawartość pektyny, są one zalecane w diecie dedykowanej cukrzykom. Z badań wynika, że u większości osób zaledwie po kilku dniach spożywania jednego grejpfruta dziennie poziom glukozy wyraźnie się obniżył.

Grejpfruty - daj im szansę!

Wymienione właściwości grejpfrutów powodują, że są to zdecydowanie jedne z najbardziej korzystnych dla naszego organizmu owoców, pełne witamin i minerałów. Prowadzone badania dowodzą, że regularne spożywanie grejpfrutów opóźnia procesy starzenia, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza procesy trawienia, jak również zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. W połączeniu z ich właściwościami antybakteryjnymi oraz przeciwgrzybicznymi, można śmiało stwierdzić, że powinny one stać się stałym elementem diety każdego człowieka.

 

Gazetka NETTO