Warzywa na patelnię - jak kupować, przygotować... i jeść!

11-05-2017

Warzywa na patelnię - jak kupować, przygotować... i jeść!

Warzywa na patelnię to danie na miarę naszych czasów - szybkie i sycące. Według producentów mrożonek - również zdrowe i dietetyczne. Wystarczy kupić jedną z wielu wariacji dostępnych w sklepie, wrzucić na patelnię i obiad gotowy. Z nami dowiesz się, czy faktycznie mamy do czynienia ze zdrowym produktem, który za każdym razem można przyrządzić inaczej.

Czy warzywa na patelnię są zdrowe?

Zacznijmy od tego, że warzywa są ogólnie bardzo zdrowe, szczególnie świeże i najmniej przetworzone. Problem zaczyna się w okresie wiosenno-zimowym. Warzywa są wtedy najczęściej importowane, a co za tym idzie – naszpikowane środkami chemicznymi, które pozwalają im po prostu przetrwać transport. Wtedy warto sięgnąć po mrożone mieszanki warzywne na patelnię, czyli wersje bez konserwantów. Co ważne, jeśli produkt został w odpowiedni sposób zamrożony, to warzywa zachowają prawie całą wartość substancji odżywczych!

Na co jeszcze trzeba zwracać uwagę kupując mrożonki? Coraz częściej w gotowych mieszankach nie mamy samych warzyw. Jeżeli dodatkiem są tylko zioła, nie musimy się przejmować. Wybierzmy więc te, które nie zawierają zbędnych dodatków, polepszaczy smaków i sztucznych barwników – będzie smacznie i zdrowo.

Jak smażyć warzywa na patelnię?

Aby przetworzenie warzyw było jak najmniej inwazyjne dla organizmu, warto zastanowić się nad pozornie dość prostą czynnością, czyli smażeniem. Na początek wybierzmy dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu w przypadku stosowania diety można spokojnie smażyć bez grama tłuszczu – będziemy mieć w pełni dietetyczne danie. Warto jednak dodać odrobinę jego zdrowej postaci – oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, ewentualnie masła klarowanego. Dobrą alternatywą jest zastosowanie marynaty oliwno-czosnkowej – to także doda potrawie wyrazistości oraz zwiększy przyswajalność zawartych w warzywach przeciwutleniaczy.

Warzywa smażymy pod przykryciem na patelni posmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Patelnia powinna być́ rozgrzana, ale nie do maksymalnej temperatury. Wyjątkiem jest wok, gdzie smażenie jest intensywne i krótkie – np. w przypadku przygotowania tajskich potraw.

Podczas smażenia nie można zapomnieć o dodaniu odpowiednich przypraw. Jeżeli nie mamy pewności, że w dołączonej przez producenta saszetce jest sam naturalny susz z ziół, warto użyć własnej kompozycji. Na początek może to być po prostu mieszanka rozmarynu, ziół prowansalskich, słodkiej papryki i oregano. Można też dodać podsmażoną cebulkę i czosnek.

Warzywa na patelnię – ciekawe inspiracje

Eksperymentowanie z przepisami na warzywa na patelnię to pole do popisu właściwie dla każdego! Wybór mrożonych warzyw, które można ciekawie połączyć jest ogromny, można też skorzystać z gotowych mieszanek. Tym bardziej, że warzywa na patelnię mogą stanowić nie tylko element posiłku, ale także jego całość. Bogaty w węglowodany posiłek z samych warzyw jest polecany szczególnie podczas odchudzania i w sytuacjach gdy np. nie jemy makaronu czy ziemniaków. Do warzyw na patelnię można wtedy dodać mniej kaloryczną cieciorkę lub soczewicę. Wiele przepisów zawiera w liście zakupów cukinię, brokuły, jarmuż, bakłażan, kabaczek czy bataty. Jeżeli lubimy kuchnie świata to dodajmy nieco charakteru w postaci cebulki, czosnku, imbiru czy curry. Gdy całość zagęścimy mleczkiem kokosowym – potrawa nabierze indyjskiego charakteru. Szczególnie jeżeli podamy ją z tradycyjnym indyjskim chlebem naan.

Jeśli lubimy makaron, a jednocześnie dbamy o linię - wystarczy zadbać o sos warzywny bez dodatku sera czy śmietany. Warto poszukać alternatywy w postaci wersji z makaronem tradycyjnym. Podstawa kuchni azjatyckiej to warzywa na patelnię z makaronem ryżowym i sosem sojowym. Co ważne, jest to bardzo proste i smaczne danie, a przede wszystkim mało kaloryczne. Często na stronach poświęconych potrawom fit znajdziemy przepisy wykorzystujące inne zdrowe "zapełniacze" – pełnoziarnistą kaszę czy dziki ryż.

Jeżeli preferujemy obiad w postaci zupy, warzywa na patelnię także sprawdzają się idealnie – i to nie tylko jako porcja warzywna. Może z nich powstać w trybie ekspresowym przepis na smaczną zupę wiosenną lub pyszny, kolorowy krem. Możemy użyć tych mieszanek, które najbardziej nam pasują!

Dla tych, którzy lubią eksperymentować – warzywa na patelnię to produkt idealny. Szybko powstanie z nich warzywna tortilla, naleśnik z warzywami, śniadaniowy omlet, włoska frittata, fit zapiekanka czy imprezowa tarta. Można wyczarować nawet przepis na pierogi czy kopytka. Ze zwykłych mrożonek można wycisnąć jeszcze więcej. Jeżeli gotowe warzywa na patelnię dodamy do masy na ciasto – to powstaną warzywne babeczki! Bardziej orientalnie? Spróbujmy azjatyckiej wersji warzyw na patelnię – oto łatwy przepis z tofu: chińska mieszanka, sos sojowy, chili... i gotowe!

Na koniec nie może zabraknąć czegoś dla mięsożerców. Aby było zdrowo, to niech dodatkiem będzie chude mięso drobiowe. Klasyczny przepis na warzywa na patelnię z kurczakiem? Polecamy z jogurtem z curry i kaszą kuskus. A może kuchnia meksykańska? Mieszankę meksykańską mieszamy z makaronem razowym i kurczakiem. Do tego tylko sos pomidorowy. Aby wprowadzić różnorodność, spróbujmy też czasem zamienić kurczaka na indyka, filet ulubionej ryby czy porcję krewetek.

Na co masz dzisiaj ochotę?

Mrożone mieszanki to zarówno smaczny, jak i szybki pomysł na posiłek. Co ważne, możliwy do przygotowania jako pełnowartościowy produkt o każdej porze roku. Warzywa na patelnię są dobre zarówno  same w sobie, jak i pozwalają tworzyć proste rozwiązania znanych potraw. Mogą też stanowić inspiracje do odkrywania nowych smaków. Pytanie tylko... na jaką wersję warzyw na patelnię masz dzisiaj ochotę?

Gazetka NETTO