Światowy Dzień Marchewki

dn. 19. listopada 2018 r.

Światowy Dzień Marchewki

Światowy Dzień Marchewki przypada na 4 kwietnia. Idea uczczenia tego niepozornego, a niezwykle zdrowego warzywa zrodziła się w 2003 r., w Szwecji i od tej pory zyskuje coraz więcej zwolenników. Dzień Marchewki obchodzi się już m.in. w: Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii, Japonii, Rosji, Francji i we Włoszech.

Edukacja na wesoło

Celebrowanie tego dnia może być pretekstem do wesołego spędzenia czasu oraz nauki poprzez zabawę. Szczególnie przedszkola, szkoły i organizacje edukujące dzieci mogą wykorzystać tę okazję, aby uświadamiać młodym ludziom jak ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta, pełna warzyw i owoców, i jak zdrowa jest sama marchewka. Marchew jest szczególnie bogata w witaminy: C, B6, E, K oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód. Marchew jest również jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i działa przeciwmiażdżycowo.

Nie od dziś wiadomo, że dzieci najlepiej przyswajają wiedzę poprzez zabawę. Dzień Marchewki świetnie nadaje się na taki właśnie tryb nauki. Możemy zarządzić, żeby wszyscy ubrali się na pomarańczowo, możemy urządzić konkurs na przyniesienie najdziwniejszej lub największej marchewki lub wspólnie upiec ciasto marchewkowe. A może pokusimy się o marchewkowe wyzwanie? Każdy posiłek z dodatkiem marchewki! Na śniadanie sok marchewkowy, na obiad zupa marchewkowa, a na kolację warzywna zapiekanka z różnokolorowych marchewek (pomarańczowej, białej, żółtej, fioletowej). Pysznie, zdrowo i edukacyjnie.

Kontrowersyjne warzywo

Ale, żeby nie było tak... pomarańczowo, należy wspomnieć, że marchewka bywa również kontrowersyjnym warzywem. Od wielu lat członków Unii Europejskiej zadziwia uznanie jej przez tę organizację za... owoc. Okazuje się, że o zakwalifikowanie marchwi, jako owocu, Unię Europejską poprosiła Portugalia. Kraj ten jest potentatem w produkcji dżemów marchewkowych, Unia natomiast dotuje produkcję dżemów, ale tylko tych produkowanych z owoców. Idąc na rękę Portugalii uznano marchewkę za owoc, tak by dżemy z niej produkowane mogły być dotowane. 

 

Gazetka NETTO