Sprawdź ciekawe przepisy z wykorzystaniem sera mozzarella

07-04-2017

Sprawdź ciekawe przepisy z wykorzystaniem sera mozzarella

Mozzarella, czyli miękki biały ser o delikatnym, kremowym smaku to nie tylko jeden z najpopularniejszych serów, ale też świetny dodatek do praktycznie każdego posiłku – sałatki, makaronu, kanapki i wielu innych.

Choć zwykle stosujemy ser mozzarella do pizzy, z naszymi pomysłami wykonasz mnóstwo smakowitych dań dla rodziny i przyjaciół.

Klasyka, czyli sałatka Capresse

Sałatka to zawsze dobre rozwiązanie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego i smacznego, a jednocześnie pysznego i poprawiającego humor. Trudno nam uwierzyć, że jeszcze jej nie znacie, ale gdyby ktoś z Was jakimś cudem ominął ten klasyk – podpowiadamy, jak szybko nadrobić zaległości.

Składniki:

  • mozzarella
  • dwa pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony pieprz, sól himalajska

Przygotowanie:

Pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki, układamy naprzemiennie na talerzu. Całość ozdabiamy listkami bazylii, kropimy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy od razu - taka sałatka z serem mozzarella znika z talerzy szybciej niż zajmuje jej przygotowanie.

Kolorowa sałatka

Pyszna i zdrowa kolorowa sałatka to zbiór wszystkiego, co najlepsze – szpinak, ogórek, papryka czerwona, kiełki rzodkiewki i ziołowa mozzarella. Do tego pyszny sos na bazie z octu balsamicznego... Czego chcieć więcej? Chyba tylko wina i chrupiącej bagietki, a pyszna kolacja będzie gotowa w 15 minut!

Składniki:

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • ogórek szklarniowy
  • 2 czerwone papryki
  • garść kiełków rzodkiewki
  • mozzarella
  • dwie łyżki siemienia lnianego
  • oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz
  • suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Mozzarellę kroimy w kostkę, oprószamy ziołami i zostawiamy na kilkanaście minut. Liście szpinaku delikatnie rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę i ogórek kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotowujemy sos i skrapiamy sałatkę. Całość posypujemy siemieniem.

Śniadaniowy omlet

Jajka to śniadaniowy klasyk, ale jajecznica na przemian z jajkiem na miękko potrafi się znudzić. Na co zatem postawić, by urozmaicić trochę nasze śniadanie? Na pyszne omlety, które dzięki dodatkom mogą za każdym razem smakować zupełnie inaczej!

Składniki:

  • dwa jajka
  • trzy łyżki mąki
  • trzy łyżki mleka
  • pomidorki koktajlowe
  • pół kulki mozzarelli
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pieczarek podsmażonych wcześniej
  • oregano, sól, pieprz
  • olej kokosowy
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, dodać mąkę, mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wszystkie inne składniki pokroić na plasterki. Na łyżeczce oleju kokosowego usmażyć omlet z jednej strony, obrócić na drugą i ułożyć składniki według kolejności, jaką stosowalibyśmy na pizzy. Przykryć patelnię i podsmażać aż ser się roztopi, a brzegi omletu będą odstawać od patelni. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kanapka idealna do pracy

Kto powiedział, że drugie śniadanie do pracy to nudna kanapka z serem i szynką? Dzięki naszej propozycji zwykła kanapka stanie się cieszącym oko i smacznym urozmaiceniem. Zobaczysz – będą Ci jej zazdrościć!

Składniki:

  • ciabatta pełnoziarnista
  • trzy plastry mozzarelli
  • kilka oliwek
  • dwa liście rukoli
  • zielone pesto

Przygotowanie:

Ciabattę przekrajamy, smarujemy pesto, układamy naprzemiennie rukolę, mozzarellę i pokrojone oliwki.

Cytrynowy makaron ze szpinakiem i mozarellą

Spaghetti ze szpinakiem to jeden z klasyków, który uwielbiają wszyscy fani makaronu na talerzu. Nasza wersja to podrasowana, o wiele ciekawsza opcja – dzięki orzechowemu posmakowi podprażonych pestek słonecznika, orzeźwiającej nucie soku z cytryny i delikatnej kremowości sera mozzarella tworzymy niesamowitą eksplozję smaku. Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub pyszne danie dla niezapowiedzianych gości.

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • opakowanie pełnoziarnistego spaghetti lub innego ulubionego makaronu
  • mozzarella
  • sok z 1 cytryny
  • dwie łyżki sezamu
  • czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, podsmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Makaron ugotować, ułożyć na talerzu, na wierzch nałożyć szpinak, całość posypać porwanym na kawałki serem mozzarella. Podawać natychmiast.

Wiosenne papryki z serową kołderką

Kolorowo, smacznie i zdrowo – czy można oczekiwać więcej? Taki obiad nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też zawiera witaminy i minerały, m.in. spore ilości witaminy C, E i z grupy B.

Składniki:

  • cztery papryki
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • mozzarella
  • sól, pieprz, tymianek, papryka słodka wędzona

Przygotowanie:

Kaszę i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju z przyprawami, połączyć z kaszą i soczewicą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Czubki papryk z ogonkami odciąć, paprykę oczyścić i nadziewać farszem. Na wierzch ułożyć plaster mozzarelli i zapiekać w żaroodpornym naczyniu aż papryka zmięknie. Podawać od razu.

Trzy kolory na talerzu

Cukinia, pomidory i mozzarella – brzmi znajomo? I jak pysznie! Jeśli jeszcze do tego dodamy aromatyczne, świeże zioła, to mamy obiad idealny. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • dwie niewielkie cukinie
  • cztery pomidory
  • mozzarella
  • oregano, sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na odrobinie oliwy z przyprawami. Cukinię przekroić wzdłuż, ułożyć na każdej połówce pomidory, przykryć plastrami mozzarelli i zapiekać do miękkości.

Gazetka NETTO