Sałatka z ziemniaków – dwa proste przepisy

dn. 28. listopada 2018 r.

Sałatka z ziemniaków – dwa proste przepisy

Ziemniaki są najpopularniejszym warzywem w naszym kraju. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Często gotujemy ich więcej niż trzeba. Zastanawiamy się wtedy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami. Można przechować je do kolejnego dnia i po odgrzaniu ponownie podać. Zamiast odsmarzyć na tłuszczu, lepiej odgrzać ugotowane ziemniaki w piekarniku. Wiele osób niestety wyrzuca resztki. Zamiast marnować żywność, warto jednak wykorzystać je do innego dania. Ugotowane ziemniaki są świetną bazą do sałatki. W połączeniu z innymi warzywami można stworzyć naprawdę pyszne smakołyki.

Kilka słów o ziemniakach

Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, wapń oraz potas. Zawarta w nich skrobia jest przekształcana w organizmie człowieka w glukozę, czyli niezbędne źródło energii. Wbrew obiegowej opinii nie są tuczące. Wiele osób nawet nie zastanawia się ile kalorii ma ugotowany ziemniak, a jest ich naprawdę niewiele. 100 g to tylko 60-70 kcal.

Zarówno młode kartofelki, jak i te zimujące w piwnicy można przygotować w mundurkach. Jeśli nie wiemy, jak ugotować ziemniaki w mundurkach, przepis jest bardzo prosty. Trzeba je dokładnie wyszorować (można użyć czystej szczoteczki) i w całości wrzucić do osolonej wody. Czas gotowania wynosi 20-25 minut. Po chwili przestudzenia można obrać je ze skórki. Przygotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych. Warto pamiętać, by zawsze wrzucać je do gotującej się wody. Włożone do zimnej oddadzą do niej witaminy i mikroelementy.  

Kartoffelsalad

Jednym z najsmaczniejszych, a równocześnie bardzo prostych dań jest niemiecka sałatka Kartoffelsalad. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele pieniędzy ani pracy. Doskonale nadaje się na kolacje lub jako przystawka na letnie przyjęcia w ogrodzie. Polecane jest użycie ziemniaków sałatkowych.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (ok. 700 g)
  • ogórki kiszone lub konserwowe (150 g)
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany lub jogurtu
  • posiekany świeży koperek (pół pęczka)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane w lekko słonej wodzie ziemniaki odcedzić i ostudzić.
  2. Ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
  3. Przygotować sos z majonezu i śmietany, wymieszać z ogórkami, cebulką i siekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Pokrojone w grubą kostkę ugotowane ziemniaki polać sosem.

Tradycyjna sałatka warzywna

W Polsce ogromną popularnością cieszy się przygotowywana na bazie ziemniaków sałatka wielowarzywna. Można spotkać ją na stołach przy okazji świąt czy przyjęć. Najlepiej smakuje schłodzona i podana na drugi dzień, gdy składniki lepiej przejdą smakiem cebuli i musztardy.

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki (ok. 500 g)
  • groszek z marchewką (konserwowy lub gotowany)
  • kukurydza (puszka)
  • ogórki kiszone lub konserwowe (3 sztuki)
  • ugotowane jajka (4 sztuki)
  • 1 cebula średnia
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki i jajka ostudzić.
  2. Odcedzić kukurydzę, groszek i marchewkę.
  3. Ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
  4. Ziemniaki i jajka pokroić w kostkę.
  5. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

Na sałatki zawierające ugotowane ziemniaki przepisy są bardzo różne. Tak naprawdę wszystko zależy od pomysłowości. Wiedząc ile kcal ma ugotowany ziemniak, nie trzeba się bać jego spożywania. Można połączyć go z innymi posiadanymi w lodówce składnikami i samodzielnie stworzyć własną wariację sałatki. Ziemniaki dobrze komponują się z burakami, szczypiorkiem, rzodkiewką. Dla fanów mięsnych potraw można dodać szynkę lub boczek. Ziemniaki w każdej z tych wersji będą równie smakowite.

Gazetka NETTO