Przepis na krem z buraków

dn. 7. listopada 2018 r.

Przepis na krem z buraków

Czy ktokolwiek z nas wyobraża sobie jesienno-zimową dietę bez buraków. Te warzywa mają w sobie tak dużo witamin i minerałów, że nie uwzględnienie ich w codziennym jadłospisie to spore niedopatrzenie.

Warto zmienić ten stan rzeczy, a za sprawą dwóch przepisów na genialne zupy kremy z buraków już niedługo staniecie się takimi entuzjastami tego warzywa jak my.

Aksamitny krem z buraków na słodko

Buraki to bardzo słodkie warzywa, mają specyficzny smak, który warto podkreślić... dodatkową słodyczą. Ten przepis sprawdzi się zwłaszcza w jesienne dni, gdy marzymy o słonecznym lecie. Oto lista potrzebnych składników:

  • 5 buraków
  • 2 jabłka
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki miodu
  • śmietana kremówka

Sposób przygotowania:

  1. Buraki owińcie w folię aluminiową (każdego osobno) i wstawcie do piekarnika na godzinę. Pieczcie je w 180 stopniach Celsiusza. Po tym czasie powinny być miękkie, a skórka będzie sama odchodzić.
  2. W tym czasie przygotujcie bulion warzywny. Przyda Wam się do tego marchew, pietruszka, seler i por. Gotujcie pokrojone warzywa przez całą godzinę, a następnie odcedźcie bulion.
  3. Jabłka obierzcie w pokrójcie w drobną kostkę. To samo zróbcie z gotowymi już burakami. Jeśli macie blender kielichowy, wsypcie do niego składniki i zalejcie bulionem. Jeśli macie blender ręczny, zblendujcie składniki w garnku. Gotowy krem wlejcie do garnka i podgrzejcie, a następnie dodajcie odrobinę kremówki.

Krem z buraków na ostro

Słodka opcja nie jest dla każdego. Wszyscy, którzy zimą chcą się rozgrzać, powinni spróbować pysznego przepisu na pikantny krem z buraków.

Lista składników:

  • 5 buraków
  • 500ml bulionu warzywnego
  • czerwona cebula
  • 2 papryki chilli
  • kurkuma
  • imbir

Sposób przygotowania:

  1. Buraki pieczemy w piekarniku tak samo, jak w pierwszym przepisie. Po tym czasie obieramy je ze skórek oraz kroimy w kostkę. Jeśli zauważyliśmy, że nie są jeszcze miękkie, pieczemy je dodatkowe kilka minut.
  2. Bulion przygotowujemy tak samo, jak w pierwszym przepisie. Jeśli jesteście mięsożercami, możecie dodać do niego kości wołowe lub drób.
  3. Do gorącego bulionu dodajemy starty korzeń kurkumy (lub dwie łyżki sproszkowanej), pokrojone papryczki chilli oraz starty imbir (wystarczy odrobina).
  4. Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę buraczki. Blendujemy je albo w blenderze kielichowym, albo ręcznym. Masa musi być jednolita.
  5. Zupę ozdabiamy startym imbirem. Uwaga, zupa naprawdę mocno rozgrzewa.

Jeśli uważaliście, że buraki to nudne warzywo, które nadaje się tylko do surówek, teraz już widzicie, jak bardzo się myliliście. To doskonały składnik nie tylko barszczu, ale także pysznych zup kremów, które rozgrzeją każdego.

Gazetka NETTO