Prosty przepis na krem z marchwi

dn. 9. listopada 2018 r.

Prosty przepis na krem z marchwi

Idealnym sposobem na rozgrzanie się podczas jesienno-zimowego sezonu, jest niewątpliwie pyszny, gorący krem z marchwi. Idealny jako pierwsze danie czy pomysł na szybki lunch.

Rozgrzewający krem z marchwi

Składniki:

  • kilogram marchwi
  • imbir
  • 100g masła
  • cebula
  • litr bulionu warzywnego
  • kurkuma
  • popcorn

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie marchew i pokrójcie ją w talarki. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, w którym rozgrzewamy masło. Dorzucamy do niego marchew oraz starty imbir.
  2. Do garnka dolewamy bulion warzywny (gotujemy go wcześniej z marchwi, selera, pora i pietruszki przez około godzinę) i gotujemy przez około 15-20 minut. Jeśli chcemy, by zupa była gęsta, możemy dolać mniej bulionu bądź dodać więcej marchwi.
  3. Całość blendujemy w blenderze kielichowym lub ręcznym. Pamiętajmy, że zupa krem musi być jedwabista i dobrze zmiksowana. Nie możemy zostawić w niej żadnych grudek.
  4. Gotową zupę ozdabiamy popcornem i posypujemy kurkumą.

Krem z marchwi z soczewicą

Jeśli chcemy, by nasza zupa była jeszcze bardziej pożywna, warto dodać do niej kolejny składnik. Soczewica sprawdzi się idealnie - zwłaszcza dla wegetarian i wegan.

Składniki:

  • kilogram marchwi
  • cebula
  • pół litra bulionu warzywnego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • imbir
  • papryczka chilli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obieramy a następnie kroimy na talarki. Pamiętajmy, że musi być ona dokładnie umyta.
  2. Pokrojoną marchew dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy przez około 15 minut, aż do miękkości marchewki. W tym czasie płuczemy soczewicę i dodajemy ją do bulionu. Ścieramy imbir i kroimy paprykę, by następnie dorzucić ją do garnka.
  3. Na sam koniec kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na oliwie. Cebulka powinna być złotawa, niezbyt ciemna, gdyż będzie wtedy będzie miała zbyt mocny posmak spalenizny. Przysmażoną cebulę dodajemy do bulionu.
  4. Blendujemy całość w blenderze kielichowym bądź ręcznym. Jeśli zauważyliśmy, że krem jest zbyt rzadki, możemy dodać odrobinę soczewicy, która sprawi, że krem zgęstnieje. Wtedy musimy przegotować całość jeszcze przez kilka minut.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

To bardzo proste przepisy, które z pewnością nie przysporzą Wam problemów. Dania są szybkie, łatwe w wykonaniu i pyszne. Warto zrobić większy zapas dla wygłodniałej rodziny.

Gazetka NETTO