Prażona cebula – jak zrobić? Prosty przepis na prażoną cebulę do wykorzystania od zaraz!

dn. 15. listopada 2018 r.

Prażona cebula – jak zrobić? Prosty przepis na prażoną cebulę do wykorzystania od zaraz!

Prażona cebula to idealny sposób na wzbogacenie dobrze nam znanych dań. Jej unikalny smak świetnie podkreśli domowe zapiekanki, sosy i wiele innych rozwiązań. Dla miłośników prażonej cebuli mamy dobrą wiadomość - ten przysmak w prosty sposób można przygotować samodzielnie!

Składniki, których będziesz potrzebować

Zanim zaczniesz przygotowania, upewnij się, że masz poniższe składniki:

  • 4 cebule,
  • odrobina soli,
  • olej, którego użyjesz do smażenia,
  • 6 łyżek stołowych mąki.

Jak widać składniki są na prawdę podstawowe i istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz już je w swoim domu! Warto podkreślić, że ten przepis to podstawowa wersja prażonej cebuli. Według własnego uznania możesz ją wzbogacić różnorodnymi przyprawami.

Jak przygotować prażoną cebulę?

Pokrój cebulkę na niewielkie kawałki. To, na jaką wielkość się zdecydujesz, jest kwestią indywidualną, jednak aby cebulka równo się podsmażyła, najlepiej będzie pokroić ją w kostkę grubości ok. połowy centymetra.

  1. Posyp cebulkę łyżeczką soli i odstaw na około godzinę.
  2. Po godzinie dosyp do cebuli połowę przygotowanej mąki (trzy łyżki) i całość starannie wymieszaj.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Teraz dodaj do cebuli kolejne trzy łyżki i całość wysyp na powierzchnię patelni.
  4. Potrząsaj patelnią, aby cebula się nie przypaliła. Gdy stanie się złota, możemy skończyć smażenie.

Warto zaraz po smażeniu przełożyć prażoną cebulę na ręcznik papierowy. To odsączy ją z tłuszczu i dzięki temu cebula po wystygnięciu będzie jeszcze bardziej chrupiąca!

Do czego można dodać prażoną cebulę?

Tutaj ograniczeniem jest tylko twoja wyobraźnia. Będzie stanowiła apetyczny dodatek, który wykończy zupy, sosy czy sałatki. Dobrym pomysłem będzie też posypanie cebulą puree ziemniaczanego - dzięki temu zyska ono ciekawy, chrupiący akcent. Z powodzeniem możesz użyć jej również do domowych hamburgerów, zapiekanek oraz do najzwyklejszych kanapek. Ten dodatek często bywa wykorzystywany również w daniach roślinnych - dodaje się go do serów wegańskich i różnego rodzaju past.

Gazetka NETTO