Płatki owsiane: dwa przepisy kulinarne na nietypowe dania z płatków owsianych

dn. 20. listopada 2018 r.

Płatki owsiane: dwa przepisy kulinarne na nietypowe dania z płatków owsianych

Owies zawiera niesamowitą ilość cennych składników owsianych. Wytwarzane z owsa płatki są bogate w białko, a ponadto zawierają korzystny dla organizmu zestaw aminokwasów. Istotną zaletą płatków owsianych jest również szeroka gama zawartych w nich witamin z grupy B.

Substancje zawarte w ziarnach owsa wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Związki występujące w owsie korzystnie wpływają na pamięć oraz koncentrację, a spożywane regularnie przeciwdziałają narastaniu stresu, a także zmęczenia.

Z racji tych wielu zalet jakie posiadają płatki owsiane, znalazły one sporą rzeszę wśród sportowców, a także osób zdrowo odżywiających się. Niestety nie każdemu przypada do gustu tradycyjna owsianka. Są jednak sposoby na spożywanie dobrodziejstw z płatków owsianych w postaci innych potraw.

Bananowo - owsiane pancakes

Do przygotowania bananowych placków na bazie płatków owsianych posłuży:

  • trzy jajka,
  • dwa banany,
  • 3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych.

W celu otrzymania placków należy:

  1. Zblendować płatki owsiane, a następnie dodać resztę składników i dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  2. Masę należy odstawić na 10 minut, a następnie ponownie zblendować.
  3. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni pokrytej tłuszczem (masłem klarownym, olejem kokosowym) do zarumienienia po obu stronach.
  4. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. miodem, owocami, dżemem.

Placki cynamonki

Do przygotowania owsianych cynamonek posłuży:

  • dwa małe bądź jedno duże jabłko,
  • szklanka płatków owsianych,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • dwie łyżki miodu,
  • jedno jajko.

W celu otrzymania placków należy:

  1. Zetrzeć jabłka na tarce z dużymi oczkami.
  2. Wmieszać w misce wszystkie składniki. Jeżeli konsystencja masy będzie zbyt sucha należy dodać łyżkę śmietany bądź jogurtu naturalnego.
  3. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni pokrytej tłuszczem (masłem klarownym, olejem kokosowym) do zarumienienia po obu stronach. Wybornie smakują podawane solo i popijane mlekiem.

Jak widać z plecków owsianych można przygotować przepyszne potrawy. Placki otrzymywane na bazie płatków owsianych mogą służyć zarówno za śniadanie jak i za kolację. Z powodzeniem można zabrać płatki ze sobą do pracy czy szkoły by zjeść je na drugie śniadanie.

Płatki owsiane na słodko to również świetny zamiennik słodyczy. Warto przyrządzać sobie tego typu słodkie przekąski w chwili ostawiania cukru na etapie redukcji wagi. Smaczne owsiane bananowe bądź cynamonowe placuszki sprawdzą się również w formie poczęstunku gości, czy przekąska do wieczornego seansu filmowego.

Gazetka NETTO