Pieczone buraki - źródło zdrowia i urody!

dn. 30. listopada 2018 r.

Pieczone buraki - źródło zdrowia i urody!

Buraki są tradycyjnym warzywem od lat obecnym w polskiej kuchni. Znamy je wszyscy pod różnymi postaciami. Od niedawna stały się modnym i wykwintnym dodatkiem, czasem podstawą wielu potraw. Biorąc pod uwagę ich właściwości odżywcze, smak i cenę wydają się być pokarmem idealnym.

Pieczony burak zawiera więcej smaku niż gotowany. Pieczenie buraków w piekarniku wydobywa z warzyw słodycz i intensywność smaku, jeśli do tej pory nie przepadałeś za daniami z tym warzywem, spróbuj alternatywnego sposobu przygotowania.

Jak piec buraki?

Pieczone buraki w piekarniku mogą być podstawą wielu pysznych potraw.Dotychczas przywykliśmy do ich gotowania, jak więc je upiec? Bardzo prosto! Przestrzegaj tylko kilku prostych zasad: 

  • Pieczenie buraków zaczyna się już na targu czy w sklepie - wybieraj równe, raczej niewielkie, nieuszkodzone bulwy. Duże sztuki będą się piekły długo, mogą też być przerośnięte włóknami i pozbawione smaku. 
  • Nakłuj - przed pieczeniem umyj dokładnie bulwy, a następnie nakłuj je widelcem. Upieką się szybciej oszczędzając Twój czas i energię. 
  • Folia aluminiowa podstawą sukcesu - nakłute buraki posmaruj olejem i owiń w folię. Buraki należy owijać pojedynczo, dzięki folii buraki upieką się szybciej i bez szkody dla skórki. 

Przepisy na dania z pieczonych buraków

Jedną z popularniejszych potraw jest sałatka z pieczonych buraków. Jak ją przygotować? Bardzo prosto. Kultowe połączenia są niezwykle proste. Pieczone buraki z kozim serem uzupełnij sosem miodowym, świeżym pieprzem oraz garścią rukoli. Pysznie i prosto.

PRZEPISY NA DANIA Z PIECZONYCH BURAKÓW

 Składniki: 

  • rukola - w zależności od uznania, około 2 garści
  • 2 średniej wielkości buraki pieczone
  • miód
  • musztarda dijon
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kozi ser twarogowy, wybierz twardy lub miękki w talarkach

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj i osusz
  2. Buraki pokrój w cienkie plastry, ułóż je na talerzu.
  3. Na warstwie warzyw ułóż sałatę i koszy ser pokrojony w 2-3 cm kawałki
  4. Przygotuj sos mieszając łyżkę miodu i dwie łyżki oliwy, dodaj niewielką porcję musztardy.
  5. Sos posól i dodaj pieprz - tyle ile lubisz. 
  6. Polej sałatkę sosem, podawaj od razu po przygotowaniu.

Niezwykle pyszny jest barszcz z pieczonych buraków. Tak przygotowany barszcz to świetne uzupełnienie wigilijnej kolacji, a wypity w filiżance pomoże uporać się z pochmurnym dniem czy zimnem na zewnątrz.  

Barszcz z pieczonych buraków

Składniki:

  • 2 kilogramy pieczonych w skórkach buraków
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • marchew, por, pietruszka
  • 3 pokrojone na ćwiartki winne jabłka
  • 6 ziarenek pieprzu
  • cukier
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka octu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do bulionu (warzywnego lub mięsnego) dodaj porcję warzyw okopowych.
  2. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Następnie do bulionu dodaj pieczone buraki, przyprawy, jabłka, odrobinę octu i cukru.
  4. Gotuj około 30-40 minut na niewielkim ogniu, stale kontrolując stan zupy. 
  5. Przypraw według uznania solą i pieprzem.

Krem z pieczonych buraków

Inną pożywną zupą jest krem z pieczonych buraków.

Składniki:

  • 4 pieczone buraki
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującego się bulionu włóż pokrojone na ćwiartki buraki.
  2. Gotuj przez 15-20 minut.
  3. Zblenduj wystudzony bulion z pieczonymi burakami.
  4. Zupę możesz uzupełnić śmietaną lub mleczkiem kokosowym. Dzięki mleczku potrawa będzie wegańska, a jednocześnie nadasz jej nowy, egzotyczny smak. 
  5. Podawaj z pieczywem, kleksem mleka kokosowego i pietruszką.

Bez względu na to czy zdecydujesz się na pieczone buraki w plastrach czy na potrawę jaką jest serwowana na zimno lub ciepło sałatka z pieczonych buraków pamiętaj, że są to warzywa nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w składniki odżywcze. Porcja tych warzyw dostarcza przeciwutleniaczy oraz witamin. Nie bez znaczenia jest błonnik. Regularne spożycie błonnika chroni przed chorobami serca, otyłością czy nowotworem jelit.

Gazetka NETTO