Odmiany i rodzaje gruszek występujących w Polsce

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Odmiany i rodzaje gruszek występujących w Polsce

Gruszki to zaraz po jabłkach najpopularniejsze owoce, uprawiane niemalże w każdym przydomowym sądzie.

W zależności od terminu ich dojrzewania, można podzielić je na odmiany letnie, jesienne, jak również zimowe. W poniższym artykule zostaną opisane najlepsze odmiany gruszek letnich, jesiennych i zimowych.

Pomimo tego, że gruszki są bardzo smacznymi i wyjątkowymi owocami, ich uprawianie nie jest niestety takie łatwe. Grusze są bardzo wrażliwe na niskie temperatury, jak również podatne na różne choroby, a chcąc uzyskać dobre plony, należy zapewnić im odpowiednich zapylaczy. Dlatego też wybierając odmiany gruszy do uprawiania w sadzie, należy koniecznie zwrócić uwagę na ich odporność na choroby, mróz, siłę wzrostu drzewa i termin dojrzewania owoców.

Odmiany gruszy: letnie, jesienne, zimowe

Termin dojrzewania gruszy może być różny, dlatego też można zająć się uprawą zarówno gruszy letnich, jesiennych i zimowych.

  • Letnie odmiany gruszy (in. wczesne) - najczęściej dają owoce deserowe, które można od razu spożywać,
  • jesienne odmiany gruszy - najczęściej dają również owoce deserowe, ale też takie, z których można zrobić przetwory,
  • zimowe odmiany gruszy (in. późne) - są to odmiany, które można przeznaczyć do przechowywania.

Najpopularniejsze letnie odmiany gruszek

Pośród najpopularniejszych letnich gruszek wyróżnić możemy odmiany takie jak:

  • Lipcówka kolorowa - jest to jedna z najwcześniej występujących odmian, która dojrzewa pod koniec lipca. Owoce tego drzewa są bardzo soczyste, duże, niezwykle smaczne i słodkie, niemniej należy je szybko spożyć, bowiem tracą swoją świeżość w ciągu kilku dni od zbioró Drzewa tej odmiany nie są zbyt silne, ale charakteryzują się dobrą odpornością na choroby i dość dobrą odpornością na mróz. Najważniejszą wadą tej odmiany jest nierównomierne dojrzewanie owoców (wymaga wielokrotnych zbiorów),
  • Faworytka (in. Klapsa) - posiada znakomity smak, dlatego jest jedną z najpopularniejszych odmian gruszek letnich. Jej owoce są słodkie, duże i soczyste i dojrzewają pod koniec sierpnia. Są znakomite jako deser, albo składnik kompotó Dużymi wadami tej odmiany są częste choroby, niezbyt regularne plonowanie, jak również niska odporność na mróz i silny wzrost.

Najpopularniejsze jesienne odmiany gruszek

Najbardziej popularne i cieszące są uznaniem są gruszki jesienne, które są twarde, mięsiste i smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, jak również do przetworów. Pośród najpopularniejszych odmian gruszek jesiennych wymienić możemy:

  • Bonkreta Williamsa - są to średniej wielkości gruszki. Mają dużo soku, są smaczne i aromatyczne. Można je spożywać bezpośrednio albo wykorzystać do przetworó Owoce te szybko przejrzewają i mają nieregularny kształt, dlatego też powinno się je zbierać zaraz po dojrzewaniu (pomiędzy końcem sierpnia, a początkiem września). Odmiana ta jest dość odporna na choroby, ale przy tym niezwykle wrażliwa na mróz,
  • Konferencja - są to najsmaczniejsze, w związku z czym bardzo lubiane gruszki jesienne. Są słodkie i soczyste, dlatego idealnie nadają się na przetwory, ale przede wszystkim do bezpośredniego spożycia. Owoce tej gruszy dojrzewają w drugiej połowie września i zachowują swoją świeżość dość długi czas, bowiem nawet 1,5 miesiąca. Odmiana ta odznacza się niewielką podatnością na choroby i dużą wytrzymałością na niskie temperatury.

Najpopularniejsze zimowe odmiany gruszek

Jedną z lepszych odmian gruszy są gruszki zimowe. Ich owoce dojrzewają dość późno, dlatego idealnie nadają się do przechowywania. Pośród najpopularniejszych gruszek zimowych można wyróżnić:

  • Generał Leclerc - odmiana gruszek o słodko - kwaśnym smaku, dojrzewająca w drugiej połowie września. Tę odmianę można przechowywać przez 6 tygodni. Drzewa są silne, plonują obficie i regularnie, jak również dość wcześnie wchodzą w okres owocowania. Odmiana ta jest dość odporna na choroby i niskie temperatury, niemniej bardzo wrażliwa na zarazę ogniową,
  • Komisówka - są to bardzo smaczne, słodko - kwaśne gruszki, które można przetworzyć, albo zjadać bezpośrednio. Owoce zaczynają dojrzewać już pod koniec września. Drzewa tej odmiany są odporne na choroby i niskie temperatury,
  • Lukasówka - odmiana o dużych i niezwykle słodkich owocach. Nadaje się na przetwory i do bezpośredniego spożycia. Owoce, które dojrzewają już z końcem września są bardzo trwałe. Nie są zbytnio podatne na zarazę ogniową, ale cechuje je wrażliwość na parcha i mró
  • Triumf Packhama - gruszki o słodko - kwaśnym smaku, bardzo smaczne. Można je spożywać bezpośrednio, przetworzyć albo przechować (zbiory z początkiem października). Drzewa tej odmiany są dość silne, plonują niezbyt obficie, niemniej jednak każdego roku. Są mało podatne na różne choroby. Niestety są bardzo wrażliwe na szkodliwe działanie niskich temperatur,
  • Noiabrskaja - bardzo smaczne, dość duże gruszki, które idealnie nadają się do przechowywania (w warunkach chłodniczych mogą zachować świeżość nawet ponad sześć miesięcy, niemniej do spożycia zdatne są dopiero kilkanaście dni po zbiorach). Owoce tej odmiany zbierane są z końcem września. Drzewa są dość silne i niezbyt podatne na choroby, ale średnio podatne na niskie temperatury,
  • Uta - smaczne i dość duże gruszki. Posiadają słodko - kwaśny smak, są idealne do przechowywania (w warunkach chłodniczych nawet do sześciu miesięcy). Owoce tej odmiany można zbierać już pod koniec września. Wzrost drzew tej odmiany jest dość słaby. Niemniej są one odporne na choroby i średnio wrażliwe na niskie temperatury.

Gazetka NETTO