Nie tylko kotlet – ciekawe dania ze schabu

20-04-2017

Nie tylko kotlet – ciekawe dania ze schabu

Schab podawany jest w Polsce najczęściej w postaci tradycyjnych schabowych, obowiązkowo z ziemniakami i kapustą. Znany jest także schab ze śliwką pieczony z okazji świąt. Tymczasem schab można wykorzystać na wiele różnych sposobów i wyczarować niepowtarzalne w smaku potrawy. Przygotowaliśmy 10 przepisów na schab inny niż wszystkie.

Kotlety schabowe z ananasem

Proste w wykonaniu, wyglądają bardzo efektownie na talerzu. Idealne, gdy nie mamy dużo czasu, a nie chcemy poprzestawać na tradycyjnym schabowym.

Składniki:

  • schab pokrojony w plastry
  • całe krążki ananasa z puszki
  • ser typu camembert
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Schab rozbijamy jak na tradycyjne schabowe, nacieramy solą i pieprzem. Odkładamy na pół godziny. Po tym czasie schab moczymy w rozbełtanym jajku i ostrożnie wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron. Przy końcu smażenia na każdy kawałek schabu kładziemy gruby plaster sera pleśniowego i krążek ananasa. Kiedy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni. Dla lepszego efektu w środek krążka ananasa można włożyć łyżeczkę żurawiny.

Schab w sosie czekoladowym

To niekonwencjonalne połączenie mięsa i czekolady wbrew pozorom nie nadaje się dla dzieci.

Składniki:

  • kawałek schabu – według uznania i potrzeb
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek

Sos:

  • czerwone wytrawne wino i miód pitny
  • dwie cebule
  • świeży tymianek
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pikantne przyprawy: np. pieprz, chili, ostra papryka

Schab natrzeć ziołami, owinąć folią aluminiową, wstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec.

Wino i miód mieszamy w proporcji 2:1. Na każdą szklankę wina dajemy dwie posiekane cebule i dwie gałązki tymianku. Gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę, zdejmujemy go z ognia, odcedzamy cebulę i tymianek, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Do gorącego sosu wrzucamy tabliczkę czekolady i opcjonalnie pikantne przyprawy. Dla lepszego efektu można dodać wiśnie bez pestek.

Schab pieczony z kapustą kiszoną

Schabowy z kapustą to tradycyjne polskie danie na niedzielny obiad. My proponujemy schab z kapustą w nieco innej odsłonie.

Składniki:

  • schab – według uznania i potrzeb
  • kapusta kiszona
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry schabu (tyle, by przykryć dno), smarujemy majonezem i przykrywamy kapustą kiszoną. Jeśli nie zużyliśmy całego schabu, układamy drugą warstwę. Naczynie żaroodporne na czas pieczenia powinno być zamknięte. Jeśli nie mamy przykrywki, możemy użyć folii aluminiowej. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180°C.

Tak upieczony schab będzie najlepiej smakował z ziemniakami lub frytkami.

Schab duszony z jarmużem

Tę potrawę najlepiej jest przygotować w głębokiej patelni lub na woku.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • pęczek jarmużu
  • trzy duże cebule
  • cztery pomidory
  • sól
  • pieprz
  • czosnek świeżo wyciskany lub granulowany
  • oliwa z oliwek

Schab kroimy na nieduże kawałki jak na gulasz. Jarmuż dokładnie myjemy i kroimy lub rwiemy na drobne części. Łodygi usuwamy. Cebulę drobno siekamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na cząstki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy niedużą ilość oliwy z oliwek, wrzucamy schab i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy jarmuż i pomidory. Całość dusimy na wolnym ogniu przynajmniej godzinę. Wbrew pozorom w tym zestawie to nie schab, ale jarmuż potrzebuje najwięcej czasu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Tak przygotowany schab można podać z ryżem lub makaronem. Z powodzeniem nadaje się także na samodzielne danie.

Schab w mandarynkach

Składniki:

  • schab według potrzeb i uznania
  • sól
  • pieprz cayenne
  • czosnek
  • kminek
  • 1 kg mandarynek (jeśli schabu jest dużo mandarynek można dołożyć)
  • ziemniaki (ile kto lubi)

Schab nacieramy przyprawami, owijamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy z folii, przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sokiem z połowy świeżo wyciśniętych mandarynek. Okładamy surowymi ziemniakami i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu schab podajemy z podzielonymi na cząstki pozostałymi mandarynkami. Jeśli preferujemy ostrzejsze smaki, zamiast słodkich mandarynek można użyć pomarańczy lub grapefruitów.

Schab pieczony z kiwi

Kiwi nie jest tradycyjnym owocem, który łączymy ze schabem. A szkoda, bo świetnie się sprawdza w tej roli.

Składniki:

  • schab pokrojony w plastry jak na kotlety
  • boczek pokrojony w plastry (opcjonalnie z boczku można zrezygnować lub zastąpić mniej tłustą wędliną)
  • owoce kiwi pokrojone w plasterki
  • dowolny ser pleśniowy
  • strąk ostrej papryki
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • olej

Na talerzu lub półmisku układamy warstwami kiwi, schab i znowu kiwi. Zostawiamy na godzinę, by mięso skruszało. Po tym czasie zdejmujemy wszystkie warstwy, mięso solimy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy jego dno boczkiem. Boczek przykrywamy plastrami kiwi, które z kolei przykrywamy schabem. Na wierzch kładziemy pozostałe kiwi. Pieczemy pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Na koniec kładziemy na wierzch ser pleśniowy i zapiekamy jeszcze 10 minut w niższej temperaturze.

Tak przygotowany schab pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu.

Schab z mango

Składniki:

  • schab pokrojony w plastry jak na kotlety
  • dwa dojrzałe owoce mango
  • dwa duże pomidory
  • sól
  • pieprz lub papryka chili
  • olej do smażenia

Kotlety rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem (lub papryką, jeśli ktoś lubi naprawdę ostro), smażymy z obu stron na wolnym ogniu. Mango i pomidora obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy kilka minut na oliwie z oliwek. Dodajemy soli lub opcjonalnie ulubionych ziół. Ciepłe mango z pomidorem kładziemy na kotlety.

Schab z mango świetnie pasuje do ryżu, makaronu lub kaszy kuskus.

Schab z pigwą

Składniki:

  • schab według potrzeb lub uznania
  • 1 kg owoców pigwy
  • świeży miód pszczeli
  • sól
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • kolendra
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej

Schab solimy. Wszystkie przyprawy mielimy w młynku do przypraw i tak przygotowaną mieszanką nacieramy mięso. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i przykrywamy grubą warstwą pokrojonej pigwy. Całość polewamy miodem, dodajemy trochę wody, by mięso się nie przypaliło i pieczemy minimum 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Co jakiś czas zaglądamy, by sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody.

Schab z pigwą idealnie komponuje się z sałatkami. Można go podawać na zimno.

Schab gotowany

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • czosnek świeży lub granulowany
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • majeranek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • łyżeczka cukru

Schab myjemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, curry i majerankiem. Owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum dobę. Po tym czasie odwijamy mięso z folii, przekładamy do garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą do 1/3 wysokości mięsa. Wsypujemy 2 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, ziele angielskie i liście laurowe. Można dosypać trochę curry i majeranku. Jeśli nie przepadamy za curry, zamiennie można użyć słodkiej papryki.

Mięso doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie studzimy, ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 20 minut. Kiedy ponownie wystygnie, wyjmujemy z wody i zostawiamy na talerzu, by obciekło.

Schab z granatem

Składniki:

  • schab – ok. 2 kg
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • jeden lub dwa owoce granatu
  • sałata lodowa lub mix sałat
  • świeża mięta lub bazylia

Schab nacieramy przyprawami, owijamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia odwijamy z folii i pieczemy w zamykanym naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia mięs. Po wystudzeniu upieczonego mięsa przechodzimy do kolejnego etapu.

Na dużym talerzu lub półmisku układamy pokruszoną sałatę lodową lub mix sałat. Na sałacie kładziemy pokrojony w plastry schab. Granaty kroimy na połówki, wyciskamy z nich sok i wyjmujemy pestki. Polewamy schab sokiem i obsypujemy pestkami oraz bazylią lub miętą.

To danie świetnie sprawdza się w wersji „na zimno”. Można podać w towarzystwie mrożonej herbaty lub z ciemnym pieczywem.

Gazetka NETTO