Mango (przepisy kulinarne)

08-05-2018

Mango (przepisy kulinarne)

Mango nazywane jest owocem młodości, ponieważ jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w cenne antyoksydanty – przeciwutleniacze.

Mango jest pysznym owocem, doskonałym składnikiem deserów, sałatek i koktajli. Bogate w witaminę C oraz witaminy z grupy B wzmacnia układ odpornościowy i polecane jest podczas rekonwalescencji. Witamina C dodatkowo wspiera wchłanianie żelaza z innych, towarzyszących mango produktów.

Mango wpływa pozytywnie na kondycję skóry oraz zdrowie oczu dzięki dużej zawartości witaminy E i A. Mango jest bogate w magnez i miedź, oraz regulujący ciśnienie krwi potas. Enzymy zawarte w dojrzałym owocu wspomagają trawienie białka, a zawarty w nim błonnik pokarmowy wspomaga trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit. Warto wspomnieć, że owoc mango można stosować także jako naturalny kosmetyk.

Podstawowe wartości odżywcze w 100 gramach mango:

  • Pięć dużych bananów
  • Paczkę wiórków koksowych
  • Mleko
  • Jajka
  • Mąkę pszenną.
  • Cukier waniliowy
  • Proszek do pieczenia
  • Sól, cukier puder i olej

Sałatka z mango i kurczaka z sosem jogurtowym

Owoc mango doskonale komponuje się nie tylko w klasycznych sałatkach owocowych, ale także jako składnik bardziej treściwych dań, na przykład w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka. Doskonała na lekki lunch.

Czas przygotowania ok. 30 minut, 4 porcje

Składniki:

  • 1 dojrzałe, średnie mango
  • 40 dag. mięsa z piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy do mięsa – sól, pieprz, curry, mieszanka gyros
  • ½ główki sałaty lodowej
  • Garść rukoli
  • Jedna cytryna
  • Jogurt gęsty typu greckiego lub bałkańskiego (300 gr)
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • Pestki słonecznika (łyżka)

Taka ilość składników wystarczy, aby przyrządzić porcje dla czterech osób. Zaczynamy od higieny.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka musimy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić curry, przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażymy mięso na złoty kolor.
  2. Następnie ze sparzonej cytryny zetrzemy skórkę, wyciśniemy sok. Jogurt wymieszamy z miodem lub syropem. Następnie dodać sok oraz skórkę z cytryny. Sos można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Umyte mango przekroić trzeba wzdłuż, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę.
  4. Liście sałaty powinniśmy porwać na mniejsze kawałki i dodać rukolę.
  5. Na suchej patelni podprażyć musimy pestki słonecznika.
  6. Ostatecznie sałatę i rukolę rozkładamy na talerzu, na nich układamy kurczaka i mango. Polewamy sosem jogurtowym i posypujemy uprażonymi pestkami.

Smoothie z mango

Smoothie z mango możemy przygotować zarówno z bananem, jak i pomarańczą, ale do mnie zdecydowanie bardziej przemawia wersja, w której łączymy te wszystkie składniki. Przygotowanie smoothie jest jak w każdym tego typu przypadku, banalnie proste.

Składniki:

  • Połówkę mango
  • Jedną pomarańczę
  • Jednego banana
  • Sok z cytryny. Wystarczy jedna łyżka
  • Woda, choć dużo korzystniej będzie wykorzystać kostki lodu. Smoothie będzie wtedy po prostu chłodniejsze

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obieramy wszystkie owoce, wcześniej je myjąc.
  2. Następnie należy pokroić owoce. Kawałki nie muszą być małe.
  3. Wszystkie kawałki wrzucamy do blendera. Zanim jednak zaczniemy miksować, powinniśmy dodać sok z cytryny. Nie może być go za dużo. Wyciśnijmy albo połówkę cytryny lub dodajmy maksymalnie dwie łyżeczki soku.
  4. Ostatecznie wrzucamy kostki lodu lub wodę.

Całość możemy spożywać natychmiast. Koktajl takie jest nie tylko zdrowy, ale bardzo sycący, a jednocześnie nie tuczy. To idealny, pyszny zamiennik śniadania, który ma też tę zaletę, że przygotowuje się go dosłownie kilka minut.

Sorbet z mango

W gorące letnie dni doskonałym deserem, który zachwyci naszych gości i członków rodziny, będzie sorbet z mango. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i tanie. Uprzedzić jednak muszę, że do jego stworzenia potrzebować będziemy maszyny do lodów. Jeśli takową posiadamy, to z pewnością każdy będzie w stanie „ugotować” sorbet z mango. Potrzebować będziemy.

Składniki:

  • Cztery duże owoce mango
  • Jedna szklanka cukru
  • Szklanka wody
  • Nasz ulubiony likier. Może być adwokat

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przecinamy mango na pół i wyjmujemy za pomocą łyżeczki miąższ.
  2. Do blendera wrzucamy cały wydobyty miąższ.
  3. Następnie dolewamy do środka jedną szklankę wody.
  4. Tak przygotowaną całość, dokładnie i starannie miksujemy.
  5. Dopiero kiedy uzyskamy gładką masę, dodajemy jedną szklankę cukru. Mimo chęci pójścia na skróty i zmiksowania wszystkiego za jednym razem odradzam takich kroków.
  6. Do uzyskanej masy dodajemy maksymalnie trzy łyżki likieru adwokat lub naszego innego ulubionego alkoholu.
  7. Ponownie wszystko miksujemy i całość przelewamy do garnka, w którym nasz sorbet powinien się schłodzić do temperatury pokojowej.
  8. Całość umieszczamy w maszynie do robienia lodów. Powinna ona kręcić się w środku od dwudziestu do czterdziestu pięciu minut. Lody kręcimy tak długo, aż całość zacznie powoli jaśnieć, a konsystencja będzie przypominać sorbet.
  9. Po wyjęciu z maszyny sorbet należy przełożyć do pojemnika i umieścić nawet na kilka godzin w zamrażalniku. Po tym czasie możemy go podać do spożycia.

Gazetka NETTO