Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?

Mango to jeden z najsłodszych i najbardziej lubianych owoców.

Jego smak to połączenie słodyczy z delikatną nutą ostrości. Niestety wiele osób nie wie, jak obrać i jak jeść mango. Jest jednak kilka wskazówek, które pomogą skutecznie uporać się z tym problemem. Mango to owoc, który idealnie orzeźwia latem i współgra z innymi owocami tworząc pyszny sok lub smoothie. Warto podkreślić, że mango posiada również liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Zanim zaczniemy jednak tworzyć z tego owocu pyszne kompozycje, dowiedzmy się, jak szybko i skutecznie można obrać i pokroić mango.

Mango - korzyści zdrowotne

O zdrowie należy troskliwie dbać i każdego dnia dostarczać owoce. Dzięki nim usuwają się z organizmu wolne rodniki odpowiadające za procesy starzenia się skóry. Niedobory witamin prowadzą również do pogorszenia się samopoczucia i utraty sił witalnych. Skóra staje się matowa, ziemista, a ciało zwiotczałe. Często niedoborowi witamin towarzyszą również worki pod oczami. Mango poprawia funkcjonowanie jelit, dlatego jego stosowanie przyspiesza spalanie materii. Zrzucenie kilku kilogramów po zimie dla wielu jest prawdziwym marzeniem. Dodatkowo owoc ten ma w sobie dużo witaminy A, która przyczynia się do poprawy kolorytu skóry i ostrości widzenia. Badania dowodzą również, że mango może poprawiać samopoczucie i leczyć lekkie formy depresji, gdyż zawartość wielu witamin z grupy B przyczynia się do regulacji funkcjonowania układu nerwowego.

Jak obrać mango?

W zasadzie wyróżniane są dwa sposoby na obranie mango. Oba są proste i równie skuteczne. Warto jednak znać sposoby, które pozwolą nam zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Warto wybierać mango, które jest miękkie i ma wyczuwalny miąższ pod skórką. To potwierdzenie, że owoc jest dojrzały i soczysty, a co za tym idzie, bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

Jak skutecznie obrać mango? Potrzebujemy do tego:

  • mango,
  • ostry nóż,
  • talerzyk na sok,
  • miskę do obranego miąższu.

Metoda I

Mango kroimy na trzy części wzdłuż. Dwa boczne plasterki obieramy nożykiem, natomiast środkową część po obraniu dodatkowo oddzielamy od pestki. Czynność ta polega na wykrawaniu pestki i na oddzieleniu jej od reszty.

Dzięki temu uzyskany owoc jest w pełni obrany i gotowy do spożycia. Niestety często marnuje się w tym przypadku dużo owocu. Obieranie owocu powinno odbywać się na talerzyku, gdyż owoce mogą puścić dużo soku.

Metoda ta może zostać również wykonana bez przecinania owocu. Wystarczy go obrać w całości i usunąć pestkę. Dostęp do niej jest jednak utrudniony, dlatego dzielenie mango na kilka części zmniejszy ilość zmarnowanego owocu, który zostanie wyrzucony wraz z pestką.

Metoda II

Jest to metoda nacinania. Mango ponownie kroimy na trzy części. Z częścią środkową obchodzimy się tak samo, jak w metodzie I, czyli obieramy miejsce, gdzie jest skórka, a miąższ oddzielamy dokładnie od pestki z użyciem noża. Boczne części jednak nie są obierane. Miąższ, który znajduje się w poszczególnych bokach, powinien być mocno nacięty w kratkę.

To samo robimy z drugim bokiem. Kiedy miękka warstwa jest już dokładnie pokrojona w kostkę, wgniatamy zewnętrzną część do środka (skórę do środka) i powstaje w rezultacie jeż.

Kiedy wykonamy wszystkie czynności i zobaczymy charakterystyczne ułożenie kostki z miąższu, oddzielamy go od skórki. W przypadku tej metody z pewnością poleje się większa ilość soku, dlatego koniecznym warunkiem jest przygotowanie stanowiska pracy z uwzględnieniem talerza lub deski. Dzięki temu nie tylko skutecznie obierzemy mango, ale również zachowamy czystość w kuchni.

Jak jeść mango?

Przed obraniem dokładnie myjemy mango. Można spożywać go solo lub jako dodatek do sałatki owocowej. To idealna przekąska na upalne, letnie dni.

Gazetka NETTO