Jak zrobić syrop z cebuli?

dn. 26. listopada 2018 r.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Od wielu lat znany w medycynie tradycyjnej syrop z cebuli cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Odpowiednio przygotowany, z różnymi dodatkami wzmacniającymi czy rozszerzającymi jego możliwości pozwala na zdrowe urozmaicenie codziennej diety, przydatne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jak zrobić syrop z cebuli i jakie są jego funkcje prozdrowotne?

Właściwości syropu z cebuli

Cebula jest niedocenionym warzywem. Posiada intensywny smak i aromat, zwykle nie do końca lubiany, zwłaszcza jeżeli miałaby być spożywana na surowo. Jednak wysoka zawartość witamin B6, C, kwasu foliowego, biotyny, cynku, siarki, miedzi, manganu i fosforu. Dzięki temu główne właściwości, jakie posiada syrop z cebuli to zdolności grzybo- i bakteriobójcze. Jest naturalnym antybiotykiem, który może być stosowany prawie przez każdego, również kobiety w ciąży i dzieci.

Bazowy przepis na domowy syrop z cebuli

Wykonanie syropu z cebuli nie wymaga zbyt wielkiego nakładu pracy. W najbardziej podstawowej wersji potrzebne będzie:

  • kilogram cebuli,
  • cukier,
  • litrowy pusty, czysty słoik.

Wykonanie syropu z cebuli to kilka prostych kroków, po których należy odczekać odpowiednią ilość czasu:

  1. Cebulę należy oczyścić i obrać.
  2. Cebulę poszatkować lub pokroić w plastry albo kostkę.
  3. Ułożyć cebulę w słoiku - każdą 1-2 centymetrową warstwę należy zasypać łyżką cukru.
  4. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na kilka godzin, aż cebula puści soki.

Po przygotowaniu syrop z cebuli można zlać, odcedzając do czystej szklanej butelki i przechowywać w zamknięciu w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie dwa tygodnie. Można również w zamkniętym słoiku wstawić do lodówki, gdyż będzie on cały czas pracował, natomiast po jakimś czasie może podlec procesowi fermentacji.

Różne warianty syropu

Odpowiadając na pytanie: jak przygotować syrop z cebuli niekoniecznie trzeba ograniczać się do przepisu bazowego. Cebula może być również zmielona, wtedy szybciej zostaną z niej wyciągnięte soki i substancje mające pozytywny wpływ na zdrowie. Tak przygotowaną papkę można również poddać wyciskaniu. Istnieje również przepis, w którym cebulę z dodatkiem niewielkiej ilości cukru gotujemy, przyrządzając delikatny wywar, który można podawać nawet małym dzieciom, sposób ten jednak sprawia, że witamina C zawarta w cebuli ulega utlenieniu.

Odmiany cebuli wpłyną na smak

Syrop można wykonać nie tylko z klasycznej cebuli. Nieco inne właściwości posiada cebula czerwona, podobnie biała cebula czy cebula czosnkowa. Cebula czerwona jest słodsza niż klasyczna, ponadto nie powoduje podrażnienia oczu podczas krojenia w takim samym stopniu jak odmiana biała. Cebula czosnkowa posiada nieco łagodniejszy smak niepowodujący zbyt często wzdęć czy bólu brzucha, połączony jednak z aromatem czosnku. W syropie można mieszać różne rodzaje cebul.

Miód w zastępstwie cukru

Bazowy przepis na syrop z cebuli warto urozmaicić, poszerzając jego spektrum działania. Jeżeli osoby go przyjmujące nie mają uczulenia na miód, powinno się go stosować zamiast cukru ze względu na właściwości antybakteryjne i wzmacniające odporność. Do cebuli można też dodać cienko pokrojone plasterki czosnku, które w sposób znaczący poprawią właściwości uodparniające syropu.

Syrop z cebuli i cytryny

Bardzo często jako jeden ze składników syropu z cebuli wymieniana jest cytryna. Poprawia ona smak i aromat syropu, jednocześnie wzbogacając go w dodatkową witaminę C, witaminy z grupy B, E, beta-karoten, potas i magnez. Ponadto zawiera przeciwutleniacze oraz powoduje zwiększenie produkcji śliny, co jest ważne w infekcjach gardła. Cytrynę należy, podobnie jak cebulę pokroić w cienkie plastry i na przemian z innymi składnikami układać w słoju z przygotowywanym syropem.

Inne wartościowe dodatki do syropu z cebuli

Rozszerzeniem syropu z cebuli może być również cienko pokrojony korzeń imbiru - dodaje między innymi właściwości rozgrzewające istotne w przypadku przeziębienia. Podobne znaczenie może mieć niewielka ilość ostrej papryczki, na przykład chili. Należy jednak mieć wtedy na uwadze, że sprawi ona, iż cały syrop będzie pikantny. Na wzmocnienie odporności działa również kurkuma wraz z oliwą z oliwek dodana do syropu, może również być podkreślona świeżo zmielonym pieprzem.

Wykorzystanie syropu z cebuli w ramach profilaktyki zdrowotnej znane jest od lat. Podobnie, w ramach leczenia domowego przeziębień czy infekcji górnych dróg oddechowych jego właściwości jako naturalnego specyfiku mogą być nieocenione. Ze względu na różne warianty przygotowania można go w wersji najłagodniejszej podawać nawet małym dzieciom, o ile produkty, z których został przygotowany, pochodzą ze sprawdzonych źródeł.

Gazetka NETTO