Jak zasadzić i wyhodować awokado z pestki?

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Jak zasadzić i wyhodować awokado z pestki?

Jedną z najpopularniejszych ostatnio roślin jest bez wątpienia awokado.

Ten niezwykle smaczny owoc świetnie sprawdza się w kuchni, może stanowić bazę posiłku, np. pożywnego śniadania lub być dodatkiem do potrawy. Sprawdzi się także jako uzupełnienie dobrze zbilansowanej diety, jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą zacząć zdrowiej się odżywiać, a przy okazji cenią sobie walory smakowe. Dobrym pomysłem jest także próba wyhodowania awokado z pestki - własna roślina na pewno urozmaici wnętrze, a przy odpowiedniej pielęgnacji może przynieść plony

Najważniejszy element - pestka

Przede wszystkim trzeba odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie - skąd wziąć pestkę awokado? Rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy udać się do sklepu i wybrać odpowiedni owoc. Jeżeli chcemy go spożyć zaraz po powrocie do domu, należy wybrać taki, który jest miękki, ale trzeba być przy tym ostrożnym i nie trafić na taki, który jest już zepsuty. Przy przyrządzaniu awokado należy pestkę wyczyścić, trzeba pamiętać o tym, aby zbytnio nie zwlekać z jej zasadzeniem.

Jak zasadzić awokado?

Kolejnymi przedmiotami niezbędnymi przy pierwszej fazie sadzenia awokado są wykałaczki (nie potrzeba ich wiele, wystarczą dwie lub trzy) jeden słoik, którego średnica pozwoli na umieszczanie pestki w środku.

We wcześniej przygotowaną pestkę nalży wbić wykałaczki mniej więcej w jej połowie. Należy to zrobić tak, aby z niej nie wypadały. Można zrobić najpierw dziurki dla wykałaczek czymś, co jest od nich twardsze, ale trzeba uważać, by tak przygotowany otwór nie był zbyt duży.

Tak przygotowaną pestkę należy włożyć do słoika, wykałaczki powinny opierać się o jego brzeg - pestka nie powinna dotykać dna. Pestkę należy umieścić węższym końcem ku górze. Kiedy słoik będzie gotowy należy uzupełnić go zimną wodą i - co bardzo ważne - pilnować, aby mniej więcej 2/3 pestki wystawało ponad taflę wody.

Tak przygotowaną sadzonkę można umieścić np. na parapecie. Istotne jest to, aby miała dostęp do promieni słonecznych, ale nie była narażona na ich zbyt intensywne oddziaływanie. Trzeba także stale pilnować poziomu wody, pestka nie może wyschnąć. Jeżeli za oknem jest ładna pogoda, a temperatura nie spada poniżej 20 stopni, słoik można wystawić na balkon. Po upływie ok. miesiąca powinny pojawić się pierwsze korzenie oraz zielona łodyżka naszego awokado.

Czas na przesadzenie kiełkującej pestki awokado

Kiedy zauważymy, że pestka zaczęła kiełkować, możemy zdecydować się na jej przesadzenie do doniczki z ziemią. Ważne jest, aby naczynie, w którym będzie zasadzona, nie było zbyt małe i pozwoliło roślinie dalej się rozwijać.

Gleba powinna być żyzna i bogata w sole mineralne, co zwiększy szanse na wzrost awokado. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby czubek rośliny wystawał ponad powierzchnię ziemi. Przesadzanie zwykle nie zajmuje zbyt wiele czasu, roślina powinna być hodowana w podobnych warunkach do tych, w których była trzymana wcześniej.

Awokado jest rośliną, która lubi wilgotne podłoże, dlatego też nie można zapomnieć o jej podlewaniu. Nie należy jednak robić tego zbyt często, ponieważ wtedy zamiast urosnąć to zgnije. W lato będzie potrzebowała zdecydowanie więcej wody niż zimną czy późną jesienią.

Równie ważne jest to, aby temperatura pomieszczenia, w którym się znajduje nie była niższa niż 12 stopni. Kiedy łodyga trochę urośnie, można ją wzmocnić bambusowymi patykami, które zapobiegną jej przekrzywieniu czy złamaniu. Wraz ze wzrostem rośliny można ją przesadzać do coraz to większych donic.

Awokado z pestki

Jak w większości przypadków bywa, wszystko zależy od tego, czy dobrze opiekujmy się rośliną. Niestety awokado nie przynosi plonów natychmiastowo. Nawet jeżeli hodowane jest w sprzyjających warunkach, okres od zasadzenia do owocowania wynosi nawet 5 lat. Decydując się na uprawę tej rośliny należy więc uzbroić się w cierpliwość i należycie o nią dbać. Owoce awokado dojrzewają mniej więcej 7 miesięcy - jest to dość dużo czasu, ale w jego trakcie możemy obserwować rozwój naszej roślinki i podziwiać efekty pracy. Kiedy w końcu doczekamy się efektów, możemy mieć pewność, że posiłek przygotowany z tej rośliny będzie wyjątkowo smaczny.

Gazetka NETTO