Jak wycisnąć sok z granatu?

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Jak wycisnąć sok z granatu?

Granat to owoc cieszący się coraz większą popularnością. Szczególnie pysznie smakuje wyciśnięty z niego sok.

Nie każdy jednak wie jak wycisnąć sok z granatu, dlatego tak potrzebna jest poniższa instrukcja.

Co przygotować?

Na początek należy zaopatrzyć się w odpowiednią liczbę granatów. Jeden owoc daje dosyć mało soku, dlatego warto od razu kupić 2 lub 3. Ponadto, przyda się również odrobina cukru i wody oraz garnek.

Wydrążenie pestek

Ażeby możliwe było przygotowanie soku z granatu, konieczne jest wydobycie z niego pestek. W tym celu należy przekroić owoc na pół. Następnie trzeba wydrążyć pestki łyżką. Alternatywnym rozwiązaniem jest wyciągnięcie pestek poprzez uderzanie drewnianą łyżką kuchenną w wierzchnią stronę połówki granatu skierowanego wnętrzem do miski lub garnka. Pozwala to pozbyć się większości białych membran, które nie są pożądanym składnikiem soku z granatu.

Gotowanie pestek

Kolejnym etapem przygotowania soku z granatu jest ugotowanie pestek owocu. Zanim się to jednak zrobi, należy dodać do garnka po 2 łyżki wody na jeden owoc. Jeśli zatem przyrządza się sok z 2 grantów, potrzebne będą 4 łyżki wody, a przy 3 owocach 6 łyżek. Na tym etapie można również opcjonalnie dodać cukier.

Gotowanie soku należy zakończyć w momencie, gdy zgęstnieje. Idealny moment wyłączenia palnika jest więc w dużej mierze kwestią gustu, gdyż każdemu odpowiada nieco inna gęstość. Ugotowany sok pozostaje już jedynie przelać przez sitko oraz wstawić do lodówki.

Alternatywne rozwiązanie

Sposobów na to jak przygotować sok z granatu jest wiele. Warto przybliżyć również alternatywne rozwiązanie. W tym przypadku obędzie się bez gotowania oraz bez użycia garnka. Niezbędny jest natomiast szczelny woreczek foliowy z zamknięciem strunowym.

Po wydrążeniu należy wsypać do woreczka pestki. Następnie, gdy worek jest już zamknięty, trzeba rozłożyć go na desce oraz wycisnąć sok poprzez wielokrotne przejechanie po worku drewnianym wałkiem. Wskazana jest duża ostrożność, ażeby nie przerwać worka. Skończyłoby się to zabrudzeniem całej kuchni czerwonym sokiem z granatu.

Po wyciśnięciu soku, z miąższu, którym obrastały pestki, pozostaje tylko wydostać go z worka. W tym celu należy zrobić w rogu niewielki otwór, który pozwoli od razu odcedzić sok z pestek. Można także wykorzystać sitko.

Po wyciśnięciu warto dodać do soku odrobinę cukru. Można również dodać kawałki owoców, których słodkość idealnie uzupełni lekko cierpki smak granatu. Warto też rozważyć dolanie odrobiny syropu owocowego, sporządzonego np. z malin. Istnieje możliwość stworzenia wielu interesujących kompozycji z sokiem z granatu.

Gazetka NETTO