Jak ugotować ziemniaki na parze?

dn. 19. listopada 2018 r.

Jak ugotować ziemniaki na parze?

Ziemniaki to bogactwo wielu ważnych składników odżywczych. Niestety podczas tradycyjnego w wodzie gotowania tracą one swoje cenne wartości. Istnieje jednak sposób na przyrządzenie smacznej potrawy, przy jednoczesnym zachowaniu walorów odżywczych ziemniaków. Wystarczy ugotować je na parze. Jest to równie smaczna ale zdecydowanie zdrowsza wersja podania tego warzywa.

Gotowanie ziemniaków na parze

Proces gotowania należy oczywiście rozpocząć od wstępnej obróbki ziemniaków. Warzywa należy obrać oraz umyć. Czyste ziemniaki dobrze jest ponacinać w krzyżyk, uważając przy tym aby nie przeciąć ich całkowicie. Dzięki nacięciom para ma szansę sprawniej dotrzeć do całej powierzchni warzywa. Ziemniaki należy następnie włożyć do parownika wypełnionego wodą. Od momentu rozpoczęcia wrzenia wody w garnku ziemniaki powinny gotować się nie mniej niż 15 minut i nie więcej niż pół godziny. Czas gotowania zależy od wielkości oraz odmiany warzywa. Twardość ziemniaków warto sprawdzać używając widelca bądź łyżki. Należy jednak uważać na gorącą parę wydobywającą się z parownika. Stale należy również podawać stan wody w parowarze, gdyż przy długim gotowaniu może ubywać cieczy.

Propozycje podania ziemniaków ugotowanych na parze

  1. Po pierwsze, ziemniaki ugotowane na parze wybornie smakują z nabiałem. Podawać je można z serkiem wiejskim, twarogiem, śmietaną bądź jogurtem naturalnym. Uzupełnieniem potrawy może być koperek bądź szczypiorek.
  2. Ugotowane na parze ziemniaki sprawdzają się również podawane solo. Ich smak w takim wypadku warto wzbogacić kompozycją ulubionych przypraw i cieszyć się zdrową, a przede wszystkim smaczną przekąską.
  3. Ziemniaki z pary idealne związki tworzą w połączeniu z innymi warzywami gotowanymi na parze. Najlepiej jest wybrać ulubione warzywa, np. brokuły, marchew. 
  4. Parowane ziemniaki mogą również stanowić zdrowszy zamiennik dla tych gotowanych tradycyjnie w wodzie. Wystarczy dołożyć do nich pozostałe składniki codziennego obiadu, by otrzymać pełnowartościowy posiłek.

 

Gazetka NETTO