Jak szybko ugotować ziemniaki?

dn. 8. listopada 2018 r.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Ziemniaki to podstawa tradycyjnego polskiego obiadu. Podane z soczystym kotletem, polane sosem i w zestawie z surówką to pożywny i sycący obiad.

I chociaż wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotować ziemniaki, okazuje się, że można je przyrządzić na kilka sposobów.

Ugotowany ziemniak: kalorie mu nie straszne

Zanim zabierzemy się do tego jak ugotować ziemniaków, parę słów o tym warzywie. To co interesuje każdego kto dba o linię i zdrowie to kwestia: ile kalorii ma ugotowany ziemniak? Okazuje się, że wcale nie tak dużo, jak powszechnie sądzono. Jeden pojedynczy ziemniak to około 60 kcal. W stu gramach ugotowany ziemniak zawiera 80 kalorii, co oznacza, że przecięta porcja obiadowa ziemniaków nie przekracza wartości 200 kalorii.

Ile czasu gotować ziemniaki

Nie bez przyczyny nasze mamy na pytanie "kiedy będzie obiad" odpowiadały "jak się ziemniaki ugotują". Okazuje się bowiem, że czas gotowania ziemniaków jest ich kwestią indywidualną. Jeżeli zastanawiamy się jak szybko ugotować ziemniaki, musimy przede wszystkim drobno (na kilka części) je pokroić. Wówczas możemy przyjąć, że czas gotowania ziemniaków, który liczymy od momentu wrzenia wody, to około 15-20 minut.

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach to warzywa gotowane w całości, bez obierania ze skórki. Jak ugotować ziemniaki w mundurkach? Najpierw zaczynamy od ich dokładnego umycia, bez zdarcia wierzchniej warstwy skóry. Następnie wrzucamy w całości do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia całości ziemniaków. Ziemniaki w mundurkach gotujemy nieco dłużej, około 25 minut.

Jeżeli mamy mało czasu warto pomyśleć o ziemniakach...z mikrofali. Jak ugotować ziemniaki w mikrofali? Wkładamy umyte ziemniaki do mikrofalówki i nastawiamy urządzenie na pełną moc. W zależności od rozmiaru ziemniaków i ich ilości ustawiamy czas na około 10 minut. Jeżeli gotujemy stare ziemniaki warto wcześniej nakłuć je widelcem, aby puściły parę wodną.

Dania z ziemniaków

Ugotowane ziemniaki to oczywiście dodatek do dania, który możemy bezpośrednio spożyć, na przykład w zestawie z rybą lub mięsem. Mogą one jednak również stanowić półprodukt do przygotowania innych dań. Co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Podstawą w polskiej kuchni są przede wszystkim pyzy czy kluski ziemniaczane. Gotowane ziemniaki (najlepiej takie z dnia poprzedniego) łączymy z mąką i jajkiem, formujemy kluski i ponownie gotujemy w gorącej wodzie. Inną możliwością wykorzystania gotowanych ziemniaków są kotlety ziemniaczane, które po uformowaniu smażymy na patelni. Jeżeli ziemniaki chcemy wykorzystać do kolacji, można dodać je do warzywnej sałatki.

 

Gazetka NETTO