Jak przygotować frytki z marchewki? Prosty i szybki przepis na frytki z marchwi

dn. 23. listopada 2018 r.

Jak przygotować frytki z marchewki? Prosty i szybki przepis na frytki z marchwi

Frytki z ziemniaków jako dodatek do potraw to popularne rozwiązanie, jednak nie jest to zwykle najzdrowsza opcja. Dobrą alternatywą dla klasycznych ziemniaczanych będą frytki z marchewki. Przygotowane w odpowiedni sposób mogą stać się ulubioną potrawą. Oto kilka pomysłów na ich przyrządzenie.

Proste frytki marchewkowe z pieca

Bazowy przepis na frytki z marchewki jest właściwie tak samo prosty, jak ten na klasyczne frytki z innych warzyw. Składniki na dwie średnie porcje:

  • pół kilograma marchewki,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Przygotowanie frytek jest proste i niezbyt czasochłonne:

  1. Marchew umyć, obrać i pokroić w kształt grubych frytek.
  2. Frytki skropić tłuszczem lub w nim wymieszać.
  3. Rozłożone równomiernie na papierze do pieczenia frytki wstawić do nagrzanego piekarnika.
  4. Piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez 30-45 minut, po wyciągnięciu oprószyć solą.

Aromatyczne frytki z marchewki

Aby nadać bazowej potrawie z marchewki wyjątkowego charakteru, można ją wzbogacić. Składniki:

  • pół kilograma marchewki,
  • olej lub oliwa - 1-2 łyżki,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, pietruszka, czosnek, imbir albo mieszanka przypraw do ziemniaków,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Marchew umyć, obrać, pokroić na długie frytki.
  2. Przyprawy wymieszać z tłuszczem, następnie z frytkami tak, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły.
  3. Frytki ułożyć i pozostawić na kilkanaście minut.
  4. Piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez 30-45 minut, po wyciągnięciu oprószyć solą.

Można również przygotować do frytek dip na bazie jogurtu lub śmietany ze świeżymi ziołami lub czosnkiem, który urozmaici danie.

Szybkie frytki marchewkowe

Frytki z marchewki można również przygotować w szybszy, jednak mniej zdrowy sposób. Zamiast piekarnika używamy wtedy patelni z tłuszczem, natomiast po ich usmażeniu można ułożyć je na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar oleju.

Choć frytki z marchewki nie są zwykle tak chrupiące jak te z ziemniaków, a także mają bardziej słodki smak, stanowią zdrowe urozmaicenie codziennej diety. Z dodatkiem odpowiednich ziół, przypraw czy lekkiego sosu jogurtowego mogą smakować wyjątkowo, dostarczając organizmowi dodatkową porcję beta-karotenu.

Gazetka NETTO