Jak obrać i jeść owoc awokado?

dn. 13. kwietnia 2018 r.

Jak obrać i jeść owoc awokado?

Awokado to bardzo cenny owoc w diecie.

Zawiera kwas oleinowy, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu. Jest bogaty w potas, przez co reguluje ciśnienie krwi i poprawia napięcie mięśniowe. Awokado jest najcenniejszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo stosunkowo dużej kaloryczności, pobudza procesy metaboliczne. To tylko niektóre zalety. Awokado to podstawa zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, jednak nie wszyscy wiedzą jak jeść awokado i jaki owoc wybrać, aby był smaczny.

Awokado - jak jeść i jaki owoc wybrać, aby smakował najlepiej?

Abyśmy mogli cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi tego coraz bardziej popularnego owocu, powinniśmy go umiejętnie wybrać. Najbardziej popularne odmiany tego owocu to:

  • odmiana fuerte - to ciemnozielony owoc o kształcie gruszki z cienką skórką. Smak awokado fuerte jest bardzo delikatny, oleisty, kremowy. Cena tej odmiany jest zwykle niższa od awokado hass.
  • odmiana hass - stanowi 95% wszystkich sprzedawanych na świecie owoców awokado. Jest zatem najbardziej popularna, lecz w Polsce zwykle droższa. Owoc ma nieco inny kształt i kolor - awokado hass ma ciemnofioletowy, a nawet brązowy kolor, zaś kształt jest niemal owalny. Skórka jest znacznie grubsza a smak intensywniejszy o wyraźnie orzechowej nucie.

Niezależnie jaką odmianę awokado wybierzemy, powinniśmy kupować dojrzałe owoce. Poniżej przedstawiamy przydatne wskazówki na temat awokado:

  • Owoc powinien być miękki. Dojrzałe, idealne w smaku awokado najłatwiej rozpoznać po szypułce - powinna dać się łatwo usunąć, a po jej wyjęciu miąższ widoczny w środku nie powinien być zbyt ciemny czy brązowy, gdyż oznacza to, że owoc jest przejrzały, a taki niestety nie będzie smaczny.
  • Miąższ idealnie dojrzałego awokado powinien dać się rozsmarować jak masło, bez konieczności jego uprzedniego miksowania.
  • W celu spowolnienia procesu dojrzewania, awokado należy umieścić w lodó Jeśli zaś kupimy twardy, niedojrzały owoc, warto trzymać go w ciepłym miejscu, aby dojrzał i nabrał smaku.

Jak jeść awokado?

  1. Przecinamy owoc wzdłuż, dookoła, gdyż w środku znajduje się pestka.
  2. Po przekrojeniu na pół należy przekręcić obie części w przeciwne strony.
  3. Wyjmujemy pestkę. Możemy to zrobić następująco: energicznym ruchem wbijamy nóż w pestkę i przekręcamy a pestka powinna usunąć się bez oporó
  4. Miąższ najlepiej wyjąć łyżeczką. Możemy też obrać owoc i pokroić miąższ. Dojrzały, smaczny owoc awokado nie wymaga użycia noż

W celu zachowania idealnego koloru możemy skropić awokado sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek.

Pestka awokado bywa także wykorzystywana i zjadana, jednak nie należy przesadzić z ilością, gdyż zawarte w niej garbniki, nadające gorzki smak, mogą wywoływać działania niepożądane. Pestka, pomimo to, ceniona jest za skoncentrowany flawonol, który odpowiada za antynowotworowe właściwości. Ponadto ma działanie wzmacniające organizm. Zawiera dużo więcej związków fenolowych niż w zielonej herbacie. Może być wykorzystywana w leczeniu chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów żołądka.

Jak jeść pestkę z awokado?

Można zetrzeć na tarce do herbaty lub sporządzić odżywczy napój:

  • prażone starte kawałki pestki awokado,
  • 2 cytryny bez skórki,
  • 4 jabłka deserowe,
  • 1 banan,
  • 1 nać pietruszki,
  • 1 szklanka świeżego szpinaku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • mały starty kawałek imbiru.
  • Całość zmiksować.

To, jak smakuje awokado w dużej mierze zależy od nas. Owoc jest dość delikatny, dla niektórych nawet mdły, dlatego możemy użyć dodatkowych składników, aby nadać mu bardziej wyrazisty i lubiany smak.

Jak jeść awokado na różne sposoby?

Przepisów na awokado jest mnóstwo. Przedstawiamy te najbardziej popularne i najciekawsze.

Ciekawostka: Awokado stanowi doskonały zamiennik masła. Możemy smarować nim pieczywo.

Guacamole

  • 2 dojrzałe awokado - miąższ,
  • sok z jednej limonki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 małej czerwonej cebuli,
  • kawałek papryczki chili,
  • świeża kolendra, sól, pieprz do smaku.

Wydrążyć miąższ, skropić sokiem z cytryny. Wmieszać pokrojoną papryczkę chili, cebulę, czosnek. Rozgnieść całość widelcem. Doprawić ziołami i przyprawami.

Brazylijski koktajl

  • 1 dojrzałe awokado - miąższ,
  • 0,5 litra mleka,
  • szczypta cukru lub łyżeczka miodu,
  • ziarna sezamu (opcjonalnie).

Całość zmiksować. Można podawać schłodzony.

Zielony koktajl

  • 2 dojrzałe awokado,
  • 2 kiwi,
  • 1 banan,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sok z połowy limonki.

Owoce obrać, dodać pozostałe składniki. Całość zmiksować.

Gazetka NETTO