Jak jeść grejpfruta?

08-05-2018

Jak jeść grejpfruta?

Grejpfrut to jeden z najbardziej popularnych i lubianych cytrusów w naszym kraju. Zjadany jest on zwłaszcza na jesień i w zimie.

Warto sięgać po ten owoc, zwłaszcza jeśli nasza odporność jest obniżona, zmagamy się z chorobą. Posiada on wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto zjadać go na każde śniadanie lub kolację. Jeden owoc grejpfruta pokrywa nasze codzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dobrze jest go wybierać nie tylko ze względu na witaminy. Polecany jest także osobom odchudzającym się, gdyż znacząco przyspiesza przemianę materii, przy czym ma mało w sobie kalorii.

Co da nam codzienne jedzenie grejpfruta?

Przede wszystkim te cytrusy wspomagają organizm w walce z chorobami, wspierają odporność organizmu. Posiadają nie tylko witaminę C, ale i także sporą dawkę beta-karotenu. Grejpfruty dostarczają również naszemu organizmowi: kwas foliowy, PP, witaminę B, witaminę E, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, potas, fluor. Likopen oraz potas działają jako przeciwutleniacze, odpowiadają za sprawne działanie układu krwionośnego. Ich zadaniem jest zapobiec takim chorobom jak udar krwotoczny, zawał czy miażdżycy.

Spożywanie grejpfruta przyczynia się do zapobiegania zwężaniu się naczyń, a także sprzyja odblokowaniu światła tętnic i żył, które mogą zostać zwężone poprzez zbyt wysoki cholesterol. Jego właściwości są pomocne w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu. Bardzo cenny dla organizmu jest czerwony grejpfrut posiadający dużą ilość likopenu.

Osoby dbające o serce i układ krwionośny powinny wiedzieć, że warto przyjmować nie tylko miąższ owocu, ale i także jego białe błonki. Cytrus ten odznacza się niskim indeksem glikemicznym. Właśnie dlatego poleca się go, osobom pragnącym schudnąć.

Codzienne zjadanie grejpfrutów sprzyja regulowaniu poziomu glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek ciała na insulinę. Dzięki temu owocowi możemy nie tylko zadbać o prawidłową przemianę materii, ale i także oczyścić nasz organizm z zalegających w nim toksyn i usprawnić spalanie tłuszczów. Ten owoc zwany jest również owocem młodości, gdyż może spowolnić starzenie się organizmu. Przed spożyciem cytrusa warto jednak zasięgnąć porady lekarza, szczególnie gdy przyjmujemy leki, może mieć on bowiem wejść z nimi w reakcję.

Jak jeść grejpfruta?

Większość z nas spożywa grejpfruta w postaci surowej. Chcąc zjeść z niego miąższ, przecinamy grejpfruta na pół lub 4 części i za pomocą łyżki wyjadamy środek owocu. Spora ilość ludzi woli wycisnąć drogocenny sok z cytrusa i pod taką postacią zażyć jego cennych właściwości. To bardzo dobry pomysł, gdyż świeżo wyciśnięty sok ma o wiele więcej witamin niż taki sok w kartonie ze sklepu. Można jednak wykorzystać go również na inne sposoby. Między innymi, po pozbyciu się skórki owocu, można dodać go do swojej sałatki owocowej. Świetnie sprawdzi się w sałatce na przykład z serem pleśniowym czy cykorią. Innym sposobem na wykorzystanie tego owocu, jest zrobienie z niego koktajlu. Kolejnym sposobem jest dodanie go do obiadu w postaci sosu czy dodatku do mięsa.

Gazetka NETTO